Homepage filmsalon
****************
WASTED YOUTH

REGIE:
Jan Vogel

Argyris Papadimitropoulos

*********


MET:
Harris Markou

Ieronimos Kaletsanos

Arthouros Kiviliof

*********


Griekenland / 2011 / 98 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Griekse Tragedie

Gebaseerd op waargebeurde feiten en in een nieuw Europese filmstijl, beetje te vergelijken met de films van Harmony Korine en Larry Clark, iets minder ruig en minder grove korrel (ook de verwijzing naar de skaterboy is een referentiepunt), schetst Wasted Youth een portret van twee mensen in een simultaanmontage. Enerzijds is er de zestienjarige skater Harry die het liefst met zijn vrienden optrekt, graag uitgaat en plezier maakt maar die het ook regelmatig aan de stok krijgt met zijn vader die niets liever wil dan dat hij zijn verantwoordelijkheden opneemt zoals werk zoeken en zijn steentje bijdraagt in het huishouden. Harry gaat er na de zoveelste woordenwisseling eens een nachtje over slapen en gaat met zijn kameraden een zwaar feestje bouwen. Anerzijds is er Vasilis die er een hevige midlifecrisis ondergaat. Hij zou graag met een kompaan als zelfstandige een pizzaria beginnen maar krabbelt op het laatste terug om zijn gezin te beschermen, maar deze beslissing wordt precies thuis niet in dank afgenomen. Dus blijft hij worstelen met de gedachte om zijn werk als politieman op te geven. Deze twee personen zullen elkaar op zeker ogenblik treffen met verregaande gevolgen voor beide partijen.

Volledig in documentairestijl opgenomen volgen we de gebeurtenissen en hun omgeving van deze twee mensen gedurende een hele tijd. De film valt als het ware binnen in hun leven om hen dan op de voet te volgen. Op het eerste zicht lijkt het gewoon een weergave van hun dagelijkse beslommeringen maar graaft echter diep in het de denkwereld van beide protagonisten. Op zeer korte tijd kom je veel te weten over beide karakters. Het zijn tegenpolen maar ze kennen elkaar niet. Ieder doet zijin ding op zijn manier zonder hier enig kwaad in te zien. Hun confrontatie ontstaat dan ook uit een pietlulligheid vanuit een bepaalde machtsverhouding. Hun verhaal is gesitueerd tijdens de crisis in Griekenland, de gemoederen zijn al overhit en daarbij komt dan ook nog een hittegolf aanzetten. Men zou voor minder wandaden begaan.

Wie vorig jaar de film dogtooth heeft gezien weet dat de griekse film aan een revival bezig is. Niet eenvoudig met een land in crisis waardoor de geldbronnen meestal ontbreken maar regisseurs Jan Vogel en Argyris Papadimitropoulos hebben het klaar gespeeld om een eigenzinnige film te maken die een beeld schetst van de situatie in hun land, meer bepaald over de hoofdstad Athene en de mensen die er leven. Verwacht ook geen sluitend einde van de film, dat was ook de bedoeling niet, de ware toedracht en de gevolgen moet je als kijker voor jezelf uitmaken. Inventieve cinema noemt men dat!

Patrick Van Laer