Homepage filmsalon
****************
VLEUGELS

REGIE:
Julie De Clerq


*********


MET:
Vic De Wachter

Michel Van Dousselaere

Johan Heldenbergh

*********


BelgiŽ / 2006 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
KFD

Zo de ouden fladderden...

Fons ( Vic De Wachter) en Bernard (Michel Van Dousselaere) zijn twee goede vrienden van middelbare leeftijd. Voor beide mannen is tuinieren hun hobby. Op de volkstuintjes houdt Fons, die tevens weduwnaar is, zich bezig met duiven, beschouwend als goed gezelschap nu zijn vrouw gestorven is (dit gebeurde twee jaar geleden). Op een dag meldt Kris (Joke Devynck) zich als nieuwe tuinierster. Aanvankelijk wil Bernard dat Kris hier niet komt werken omdat hij er vast van overtuigd is dat tuinieren allesbehalve een bezigheid voor vrouwen is. Fons is het daar niet mee eens en vangt Kris met open armen op. Hij helpt haar o.a. met het omspitten van de grond en hij zegt dat ze altijd bij hem terecht kan als ze hulp nodig heeft. De getrouwde Bernard is jaloers en probeert net als Fons om Kris aan zijn hand te zetten. Het wordt een ware competitie van vleierij tussen de twee mannen. Zoals het spreekwoord zegt: als twee honden vechten... inderdaad, dan loopt de derde (Johan Heldenbergh in de rol van Bruno) ermee weg. Bruno is een ware macho die elke vrouw die hij ziet zitten probeert te verleiden. Hij slaagt erin Kris te overtuigen dat hij een lieve en spontane man is, maar wanneer hij haar wil kussen besluit Kris daar niet op in te gaan. Natasha (Veerle Malschaert), de vriendin van Bruno, is het kotsbeu dat Bruno keer op keer andere vrouwen verleidt. Ondertussen blijven Fons en Bruno doorgaan met het stalken van de mooie Kris. Uiteindelijk wordt het haar allemaal teveel en gaat ze door het lint. Ze eist dat de twee oude mannen haar met rust laten. Toch kunnen Fons en Bernard het niet laten met Kris te praten en ze zoeken haar op, maar van de ene op de andere dag is er geen spoor meer van haar

Vleugels is een film van Julie De Clercq. Het is een van de zeven films in de Faits Divers reeks van de commerciŽle zender VTM. Andere films die tot deze reeks behoren zijn o.a. Verlengd Weekend, De Hel van Tangeren Vidange Perdue. Julie De Clercq, draaide op haar zesentwintigste Vleugels haar debuut met een langspeelfilm. Ze kon meteen beroep doen op Vlaamse topacteurs. Eerder maakte De Clercq reeds Mayra, een kortfilm waarvoor ze de Joseph Plateauprijs voor Beste Belgische kortfilm en de Canvas Prijs voor de Beste Korte Fictiefilm in de wacht sleepte.

Het mooie aan Vleugels is dat het zeer herkenbaar in beeld is gebracht wat zeker er zal toe bijdragen dat de film zal scoren. Dat is misschien ook een van de redenen dat de laatste tijd Vlaanderen het goed doet in de filmwereld, denken we maar De Zaak Alzheimer en Dennis van Rita die grote prijzen gewonnen hebben en ook in het buitenland bekend raakten. Het feit dat het acteerwerk van hoog niveau is, komt de film enkel ten goede. Deze romantische volkskomedie is origineel gevonden. Het is leuk om zien dat twee mannen van relatief hoge leeftijd achter een jonge twintiger lopen. Ze voelen en gedragen zich als het ware als twee tieners en lijken hun jeugd te herbeleven. Dat ze er alles aan doen om haar voor hen te winnen, ondanks dat ze getrouwd zijn of getrouwd geweest zijn, en het feit dat ze er ook echt in geloven dat ze kans maken bij haar, maakt het allemaal erg komisch. Het verhaal is herkenbaar, het valt op dat de film tot de Faits Divers reeks van VTM behoort. Een ietwat negatief punt aan de film is dat het soms wat te langdradig was. Het stalkingsgedrag van Fons en Bernard ging soms wat te ver en het draaide teveel rond Kris. Het personage Bruno kwam te weinig naar voren, hoewel hij toch een van meest komische figuren uit de film is. Besluit: een zoveelste Vlaamse topfilm heeft het licht gezien!

Arne Buys