Homepage filmsalon
****************
VERLENGD WEEKEND

REGIE:
Hans Herbot


*********


MET:
Koen De Bouw

Jan Decleir

Wouter Hendrikx

*********


België / 2005 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Lumiére

Goed gemutst

Het rommelt een beetje in de Kempense gemeente Wezelaar. Arbeiders van Fabriek Van Den Heuvel, dat op het randje van een, volgens insiders, een dubieus faillissement staat, bezetten het domein. Ze eisen hun recht, zeker de ouderen, omdat zij al jaren het beste van zichzelf hebben gegeven aan arbeidsuren. Eigenlijk kan het directeur Christian Van Den Heuvel allemaal geen barst schelen. Protest of niet, zijn leventje gaat gewoon verder. Op een zaterdagmorgen wuift hij zijn vrouw en kinderen uit want zij gaan een lekker weekend naar zee terwijl vader nog enkele zaakjes moet regelen. Als er enkele ogenblikken later wordt aangebeld staat Christian oog in oog met twee gemaskerde mannen. Onder bedreiging van een revolver binden ze hem vast op een stoel. Onder dwang moet hij verschillende documenten ondertekenen. Niet goed wetend wat er gaande doet hij wat de kerels hem vragen.

De twee onbekende mutsen zijn werknemers van de fabriek die Christian overschrijvingen hebben laten ondertekenen om hun werkmakkers een laatste spaarcentje mee te geven alvorens ze op straat staan. Een medewerkerster van de bank zit mee in het complot, dus wat kan er nog mislopen? Op het eerste zicht niks maar de verrassingen stapelen zich op. Terwijl Jos op pad is met de overschrijvingen komt de maîtresse van Christian binnen. Ook zij valt ten prooi aan een vastbindpartijtje. De planning van de klus was enkele uren gijzelen, geld incasseren en buiten. Maar dan komt er zeer slecht nieuws. Door een elektriciteitspanne kan het geld niet overgemaakt worden. Door de strenge veiligheidsmaatregelen in het bankwezen kan de bediende ook geen overuren maken, dat zou verdacht zijn. Zij kan dit pas doen op maandagmorgen. Dus besluiten de twee gijzelnemers om hun actie nog twee dagen vol te houden. Op zich makkelijker gezegd dan gedaan want onverwachte wendingen en problemen maken van hun opdracht een helse klus.

Een golf van nieuwe Vlaamse films zijn aangekondigd en deze Verlengd Weekend mag de spits afbijten. Dit gijzeldrama is ingeblikt door Hans Herbots, die eerder al debuteerde met Vallen naar het boek van Ann Provoost, de kortfilm Omelette A La Flamande en nam enkele afleveringen uit bekende reeksen voor zijn rekening zoals Flikken, Sedes En Belli en Wittekerke. Het eindresultaat is een vlotte film, sociaal sterk onderbouwt en doorspekt met heel veel humor. En dat is juist de richting die de Vlaamse film moet inslaan wil zij het publiek lokken richting filmzaal. Geen geharrewar van moeilijke predikende woorden of beeldtaal waar de doorsnee toeschouwer van afknapt. Een avondje bioscoop kan ook ontspannend en tegelijk emoties loskweken. Dit heeft Verlengd Weekend allemaal te bieden.

Dus Verlengd Weekend is een waardevolle mainstreamfilm geworden gebracht in een unieke context. Er wordt gewerkt vanuit een sociaal conflict naar een pakkende en oprechte finale waarbij Herbots de meligheid opzij zet. Replieken die recht naar het hart grijpen zonder al te veel moralistische rompslomp. Elke partij heeft één vertegenwoordigende stem of geluid. En dat werkt. Zo is Jos de stem van de arbeiders die hem nadien sirenegeloei uit dankbaarheid geven. Christian verbeeldt de werkgevers die geen respect hebben voor de arbeiders. De jeugd zal zich dan weer kunnen identificeren met Nico, de onschuld zichzelf en doorheen de film twee prachtige filmverwijzingen geeft. In het begin van de film is het allemaal luchtig en komisch dankzij de amateuristische aanpak van de twee overvallers. Ook in de dialogen zit een pak humor verwerkt. Net als je denkt dat het richting billenkletser uitgaat wordt de sfeer pakkender. De gesprekken nemen een andere wending, graven dieper in het gevoelsleven en verleden van de personages waardoor de emoties losbarsten.

De cast bestaat een deel uit vaste filmwaarden zoals, beide sterk acterende, Jan Decleir en Koen De Bouw ondersteund door nieuwkomers Wouter Hendrickx, gekend uit Witse en Kijk Eens Op De Doos, en Veerle Baetens uit Wittekerke en Costa!. Verlengd Weekend geeft blijkbaar het startschot voor een vernieuwd sociaal drama. Het is net hetzelfde wat Ken Loach en konsoorten telkens zeer zwaarmoedig op de korrel nemen. Herbots maakt het toegankelijk maar daarom niet minder oprecht.

Patrick Van Laer