REGIE:
Philippe Harel


*********


MET:
Benoît Poelvoorde (Ghislain Lambert)

José Garcia (Claude Lambert)

Daniel Ceccaldi (Maurice Focodel)

Christelle Cornil (Babette)

*********


BEL - FRA / 2000 / 119 MIN.
*********


Verdeler-video:
A-Film Distribution

Sportfilms worden op regelmatige basis geregisseerd. Het is ofwel voetbal, american football of extreme gevaarlijke sporten. Wielrennen kom je nauwelijks tegen. Één van de meest bekendste wielerfilms, die we ons kunnen herinneren, is "American Flyers", reeds geleden van 1985 onder een regie van John Badham. Zij die de edele wielersport (waaronder ook ondergetekende) weten te appreciëren, moeten niet langer wachten om deze prent aan een kijkbeurt te onderwerpen. Anderen zullen waarschijnlijk met serieuze twijfels de start halen, maar zullen hun de tijd toch niet beklagen. "Le Vélo De Ghislain Lambert" doelt zowel op wielerliefhebbers als niet-wielerliefhebbers door voldoende warmte en kracht in de odyssee van het hoofdpersonage te leggen opdat iedereen zijn gading in dit project kan vinden.

We bevinden ons in de tijd van 'de kannibaal' Eddy Merckx. In een periode waar deze genadeloze Belg de wielerwereld bezet, naast andere groten als Walter Godefroot en Felice Gimondi, is er ook ene Ghislain 'what's in a name' Lambert, die ervan droomt in bovenstaande rijtje te kunnen worden bijgeschreven. Hij doet zijn uiterste best om het tot een professionele loopbaan te schoppen, hij raakt helemaal in de ban. Hij vindt onderdak bij de bescheiden ploeg Magicrème met de hulp van sportbestuurder Focodel (Daniel Ceccaldi), waar hij na een eerste indicatiewedstrijd direct tot knecht (of zelfs nog niet) wordt gebombardeerd. Wanneer hij begrijpt het niet met de natuurlijke kracht te kunnen, besluit Ghislain beroep te doen op verboden middelen. Na enkele testritten, kan Ghislain volwaardig meerijden in het peloton en wordt hij een meesterknecht. Hij wordt echter betrapt met een positief plasje en wordt opslag door zijn ploeg ontslagen. Ghislain ziet het even niet meer zitten, maar onder de stimulans van zijn broer Claude (José Garcia) vindt hij opnieuw hoop en schopt hij het zelf tot deelnemer in de prestigieuze Tour de France.

"Le Vélo De Ghislain Lambert" is op wielervlak bekeken een erg complete film om iemands carrière te belichten. We leren de coureur in spé kennen wanneer zijn mogelijke carrière nog maar een droom is, volgen hem in zijn amateurperiode, zijn eerste stappen naar de verboden producten en weten hem dan als profcoureur het hoogtepunt van zijn carrière afwerken: de Tour de France. Vooral deze Tour de France is erg komisch door de manier waarop een weinig sterke renner als Ghislain Lambert als 'kopman' van zijn ploeg beschouwd wordt. De rol van de sympathieke Ghislain, die jammer genoeg niet de benen heeft die hij door zijn charmante karakter en voorkomen zou verdienen, wordt vertolkt door de Naamse acteur Benoît Poelvoorde, bekend uit "C'est Arrivé Près De Chez Vous". Door zijn aangenaam voorkomen, gepaard met zijn nonchalante soms naïeve vertolking van een uiteindelijk toch niet zo'n domme goedzak geeft hij erg veel kracht aan deze film. In de bijrollen zien we een overtuigende Daniel Ceccaldi als zijn sportbestuurder, maar vooral ook een José Garcia als Ghislains niet altijd even eerlijke broer.

Hoewel vooral de koers- en trainingsbeelden van "Le Vélo De Ghislain Lambert" voor koersfreaks een aanrader maakt, bevat de film ook een dosis hartverwarmende humor en tintelende romantiek, die nergens op de zenuwen werkt. De prille ontmoetingen tussen Ghislain en zijn toekomstige vrouw (Christelle Cornil) zorgen voor komische prikkelingen en wisselen de koersfragmenten perfect af. Ook bevat de film ook een diep dramatisch effect. Het draait immers rond een personage, dat, hoe hard hij ook zijn best doet, zijn droom hoe dan ook niet bereikt, maar uiteindelijk toch kan rekenen op respect en appreciatie.

De regie van deze film is het werk van de Fransman Philippe Harel, die al naambekendheid verwierf met "Les Randonneurs" (ook met Poelvoorde) en "La Femme Défendue". Hij doet een goeie zaak en maakt een film, die in feite erg langdradig is, maar toch nooit verveelt. Al bij al is "Le Vélo De Ghislain Lambert" een gewaagde mix van humor, romantiek, drama en sport. Het is een hartverwarmende film van Belgisch-Franse makelij, die beslist voldoende aandacht verdient. Knap!


(Peter Janssens)