Homepage filmsalon
****************
THE ROAD

REGIE:
Yam Laranas


*********


MET:
TJ Trinidad

Rhian Ramos

Barbie Forteza

*********


Philipijnen / 2011 / 110 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

LEES OOK:

SIGAW

The Road is Long

Nadat hij werd gedecoreerd voor gepresteerde diensten wordt politieagent Luis Medina aangesproken door een vrouw met de vraag of hij een zaak die al jaren aansleept nog eens wil bekijken. Het betreft de verdwijning van twee tienermeisjes. Hij benadrukt dat hij het dossier zal heropenen maar beloofd niets. Zijn collega’s raden hem de zaak af omdat alles gedaan is om de meisjes te vinden zonder resultaat.

Diezelfde avond gaan drie jongeren wat joyriden met de auto van hun ouders. Als zij op een politiecontrole stoten slaan zij in paniek een zijweg in. Het is een donkere verlaten weg, blijkbaar eindeloos. Als ze dan worden ingehaald door een andere auto slaat de schrik hen om het hart, deze auto heeft geen bestuurder. Meermaals worden ze ingehaald door hetzelfde voertuig, als dan plotseling van op de achterbank iemand probeert recht te komen met een plastic zak om het hoofd willen ze zo snel mogelijk de terugkeren en de weg verlaten. Helaas voor hen zitten ze gevangen op de weg want er komt geen einde aan. Uiteindelijk merken ze dat ze steeds in cirkeltjes rijden. Uitstappen en gaan vluchten is nog een slechter plan want ze worden achterna gezeten door het slachtoffer met de plastic zak om het hoofd. Men probeert nog naar huis te bellen en dat is dan ook het laatste wat van de jongeren wordt vernomen. ’s Anderdaags vindt de politie een uitgebrande auto en twee lijken. Er blijken geen aanknopingspunten of motieven te zijn, dit is weer eens een onopgeloste zaak voor de politie. Maar dan ontdekt men tussen de bomen een huis…

Veel meer vertellen over de film zou de pret bederven. Er wordt door regisseur Yam Laranas een zeer beangstigend verhaal verteld, niet enkel komt men terecht in de geestenwereld maar dringt ook diep binnen in de denkwereld van de moordenaar die doorheen het verhaal meer en meer in de ban komt van zijn moeder (remember Norman Bates). Men vertelt het gegeven in flashbacks met steeds een tijdsprong van tien jaar. Beetje bij beetje raakt de kijker betrokken bij de motieven en denkwijze van de gefrustreerde dader. Dit is een horrorfilm pur sang die wordt voortgedreven door een psychologisch drama. Laranas kennen we nog van het angstaanjagend beklemmende Sigaw (winnaars 7e spoor 2006), dit gegeven was zo sterk dat hij later in Hollywood zijn film nog eens mocht remaken onder de titel The Echo. Zet je schrap op het puntje van je stoel want The Road laat de kijker meermaals uit de bocht vliegen!

Patrick Van Laer