Homepage filmsalon
****************
RED EAGLE - PART 1

REGIE:
Wisit Sasanatieng


*********


MET:
Ananda Everingha

Yarinda Boonnark*********


Thailand / 2010 / 130 MIN.
*********


Verdeler:
Paradiso Films

De adelaar op de motorfiets

In een futuristisch Thailand wint de liberale partij de verkiezingen door valse beloftes te geven aan een goedgelovig volk. Het verbieden van het bouwen van een kerncentrale is het hoofdthema maar eenmaal aan de macht wordt er rustig verder gebouwd aan dit complex. Vreedzaam protest wordt onmiddellijk met geweld in de kiem gesmoord. Ook de misdaad en bijhorende corruptie neemt sterk toe. Zoals altijd staat de eerlijke politie machteloos. Gekukkig staat er een held op die op zijn eentje heel het zootje bij elkaar veegt. Het is Red Eagle, niemand weet waat hij vandaan komt of wie hij is. Telkens laat hij wel een kaartje met zijn logo achter om aan te tonen dat hij wel degelijk de dader is.

Gebaseerd op een immens populaire stripreeks uit de jaren zestig krijgt deze held een modern jasje aangemeten. We bevinden ons in het jaar 2016 waarin het protest en de tegenstanders van kernenergie zich beroepen op de feiten die zijn gebeurd in Tjernobil . De bevolking is radeloos en heeft behoefte aan een superheld in dit geval Red Eagle. Doorheen het verhaal komen we te weten waarom hij zich een strak kogelvrij jasje en rood masker heeft aangemeten. De politici zijn totaal niet gediend met zijn acties en huren een onverbiddelijek doder is: The Black Demon, die met zijn vlijmscherp zwaard, dat zelfs moeiteloos door metaal heen gaat, doorgaat tot zijn slachtoffers al dan niet aan stukken het loodje erbij neerleggen. Dus voor Red Eagle is het dubbel uitkijken: niet enkel een meedogenloos doder maar ook de politie zit hem op de hielen en hij wil kost wat kost het recht laten zegevieren. Teveel voor een mens alleen.

Al wie houdt van Comic Book Action Heros met veel overdreven maar perfect gechoreografeerde Shoot m ups, martial arts- gevechten en achtervolgingen zal zijn hartje kunnen ophalen met deze actiethriller, met tussendoor nog een echt liefdesverhaaltje. Men zal watertanden bij de eerste confrontatie, en die daarop volgen, tussen onze held en zijn geduchte tegenstander. Dit is zon zalige onzin dat je snakt naar nog meer van deze kitch. Regisseur van dienst is Wisit Sasanatieng, niet zozeer een naam die een belletje laat rinkelen maar als we zeggen dat dit ook de regisseur is van Tears Of The Black Tiger, een Thaise western, dan weet je dat je goed zit voor meer dan twee uur entertainment . De koude douche komt op het einde van het verhaal: net als je denkt dat Red Eagle zich klaar maakt voor het finale gevecht en de puntjes op de i gaat zetten verschijnt er olijk in beeld To be continued, een domper op de filmvreugde maar ook teken dat de vooropgestelde 180 minuten voorbij zijn gevlogen! Nog van dat!

Patrick Van Laer