The Incident horror Filmbespreking
Homepage filmsalon
****************
THE INCIDENT

REGIE:
Alexandre Courtès


*********


MET:
Rupert Evans

Kenny Doughty

Joseph Kennedy

*********


België - Frankrijk / 2011 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Artemis

Bloody Nuthouse

George en zijn vrienden werken als koks in een sterk beveiligde psychiatrische instelling. Samen doen ze dit werk in afwachting van hun grote doorbraak in de muziekwereld. In hun vrije tijd brengen ze veel studio-uren door, soms kunnen ze zelfs een optreden versieren. Om toch maar enige vorm van inkomsten te hebben moeten ze het stellen met hun fulltime job in de keuken. Over het algemeen hebben ze weinig contact met de patiënten. Eén enkel moment komen ze oog in oog te staan met de zware gevallen en dat is wanneer het rolluik naar boven gaat om het eten uit te scheppen, tussen hen en de patiënten bevindt zich dan een kogelvrij raam. De zware medicatie wordt in een trek mee geserveerd met het eten

Op zekere dag breekt er een hevige storm los waarbij een blikseminslag de elektriciteit lam legt. Alle beveilingscircuits vallen uit waardoor de patiënten mooi kans zien om de macht over te nemen. Eerst schakelen ze op bloederige wijze de bewakers uit waarna het keukenpersoneel ook in hun vizier komt. De koks proberen op allerhande manieren te ontsnappen aan hun belagers waarbij ze hevig moeten improviseren en zichzelf verlagen tot datgene hun aanvallers zijn: niets ontziende bloeddorstige moordenaars.

De eersteling van videoclipmaker Alexandre Courtès is direct een schot in de roos. Gesitueerd in een kil en ijzige instelling wordt een bloedig kat en muis spelletje gecreëerd. Courtès weet een claustrofobische sfeer op te wekken waarbij het gevaar steeds dreigend aanwezig is. Zonder moeite kan dit gegeven vergeleken worden met een zombiefilm, niet dat de slachtoffers worden opgepeuzeld maar de losgeslagen meute brengt op soms sadistische, soms zeer ingenieuze wijze, hun tegenstanders om het leven. De kloof tussen beschaafd en primitief is nog nooit zo groot geweest. Naar de twist op het einde wordt al vanaf het begin ‘lichtjes’ aangekondigd, deze is weggelegd voor de aandachtige en puzzelende kijker.

The Incident is volledig opgenomen in Brussel maar situeert zich in Washington 1989. Dat het een internationale productie is merk je ook aan de acteurs die uit verschillende uithoeken van de wereld komen. Engels hoofdacteur Rupert Evans, nog geen al te grote naam maar heeft toch in een paar grote films op zijn repertoire staan zoals Hellboy en Agora overtuigt als George. De volgende film van Courtés is een bijdrage in Les Infidéles een film bestaande uit korte films die het thema ontrouw behandelen. In ieder geval, geniet volop van deze The Incident die menig doorwintert horrorfanaat toch even laat sudderen in eigen vocht.

Patrick Van Laer