*
****************
<>*********

REGIE:
Felix Van Groeningen

*********

*********


MET:
Titus De Voogdt
Delfine Bafort
Johan Heldenbergh

*********


BelgiŽ / 2004 / 97 min.
*********


Verdeler:
KFD

Verdienstelijk cool regiedebuut met knappe vertolkingen

Steve + Sky, in een productie van Dirk Impens, is het langspeelfilmdebuut van de 27-jarige Gentenaar Felix van Groeningen die tevens het scenario schreef. In 2000 werd hij opgemerkt met zijn afstudeerproject 50cc voor de KASK-hogeschool. Nadien maakte hij zich verdienstelijk met het multimediaal jongerentheaterstuk Discotheque, een creatie/productie van Kung Fu.

De titelsong Beats of Love van de Belgische popgroep Nacht und Label staat niet alleen vermeld onder Steve + Sky. Tevens is het Sky (debuutrol van Delfine Bafort, internationaal fotomodel en vriendin van van Groeningen) die dit liedje geregeld meezingt met haar walkman.

Van Groeningens film, grotendeels gesitueerd in donkere locaties zoals nachtclubs, bordelen, hotels, wc's en gevangenissen, is een onverbloemd verhaal over de liefde. Over hoe iemand een ontmoeting heeft die haar of zijn leven grondig kan veranderen. Over hoe de liefde twijfels en dromen teweegbrengt. Hoe personen zichzelf verliezen en terugvinden.

De hoofdrol is voor Titus De Voogdt die reeds eerder te zien was in Anyway the Wind Blows, het warm onthaalde bioscoopdebuut van Tom Barman. Hij speelt Steve. Nadat zijn vriendin te bruusk geremd had voor een stoplicht waardoor ze een aanrijding veroorzaakt met een politiecombi zet hij het op een lopen. Helaas. Omdat hij in het bezit is van xtc-pillen belandt hij achter de tralies. Daar maakt hij kennis met de rolstoelpatiŽnt Jean-Claude (Johan Heldenbergh, bekend van de tv-reeks Ons Geluk) die hem al vrij snel leert hoe hij motoren kan stelen, hem enkele levenswijsheden bijbrengt en enkele vreemde anekdotes vertelt zoals In maart 1997 ben ik gestopt met cool zijn. Sindsdien is mijn leven veel verbeterd. Als Steve na enige tijd terugkeert naar de maatschappij staat hij er echter helemaal alleen voor. Hij kan bij niemand terecht. Vrienden noch vriendinnen heeft hij niet. Twijfels overmeesteren hem. Dan maar koers zetten naar de Kortrijksesteenweg waar Jean-Claude net een nachtclub opende. Hij ontmoet er Sky, een blondgeverfde jonge vrouw die tijdelijk werkt als interim-hoertje om de therapiesessies van haar ex-vriend te betalen. Tussen Sky en Steve klikt het onmiddellijk. Toch is Steven bang zijn gevoelens de vrije loop te laten gaan. Maar Sky kan niet zonder hem. Ze stelt alles in het werk om zijn hart te winnen.

Steve + Sky is een lowbudgetfilm waarin de filmer opteert voor een niet-chronologische vertelstructuur en gebruik maakt van flashbacks en flashforwards. Het geheel, badend in een groezelige en korrelige fotografie van Ruben Impens, met grappige dialogen en een handvol oneliners, wordt volledig gesproken in het Gents en behalve de song Dromen zijn bedrog van Marco Borsato voorzien van muziek van de Dewaele Brothers/Soulwax.

Een verdienstelijke hippe eersteling die door de Filmkeuringscommissie zeer onterecht verboden is voor minderjarigen omdat hij seks en geweld zou banaliseren.

Linda Crivits