Homepage filmsalon
****************
SHOCKING BLUE

REGIE:
Mark De Cloe


*********


MET:
Ruben Van Weelde

Jim Van Der Panne

Lisa Smit

*********


Nederland / 2010 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
A-FILM

Blauwe tulpen bestaan niet

Jacques, Chris en Thomas zijn drie dikke vrienden. Juist zestien jaar geworden scheuren ze met hun bromfiets doorheen de kleurrijke landschappen van de Hollandse tulpenvelden. In hun vrije tijd zijn ze hevige voetbalsupporters, proberen ze om ter leukste foto’s te maken op hun GSM’s over hunzelf in bijzondere situaties en hebben ze een baantje bij de tulpenboeren. Het is vooral Thomas die een bepaalde droom heeft: hij wil de perfecte blauwe tulp kweken. Voor velen is dit onmogelijk maar wil toch volhouden. Ook hun hormonen komen in actie. Zij hebben een paar leuke meisjes op oog en proberen hen te versieren. Maar tijdens een festival Parkrock onstaat er een misverstand omtrent een meisje. Jacques versiert Manou, het meisje waar Thomas een oogje op had. Introvert dat hij is blijft hij er wel mee opgekropt zitten en laat het zo.

Op zekere dag gebeurt er op het veld een ernstig ongeval waarbij Jacques het leven laat. Hij wordt platgewalst onder de traktor die Thomas bestuurd. Chris kan enkel stomverbaasd toekijken. Vanaf dan leeft Thomas met een immens schuldgevoel en kan zijn emoties niet kwijt. Ook thuis niet waar de familaire situatie ook al niet te rooskleurig is. Zijn vriend Chris weet ook niet goed wat er gaande is. Dan komt Manou terug in het leven van beide jongens, het is vooral Thomas die haar onder zijn vleugels neemt. Nieuwe hoop kondigt zich aan. In de bloemenserre waar hij werkt installeert hij een geïmproviseerde woonst dus kan hij tegelijk voor zijn geliefde zorgen, zijn werk doen en zijn levensdroom in vervulling laten gaan. Maar het verleden blijft hem achtervolgen waarbij Thomas aan de realiteit probeert te ontsnappen door de waarheid niet te willen inzien…

Vanaf het begin van de film is het duidelijk dat regisseur Mark De Cloë zijn film voorstuwt op het juiste tempo. Het voorstellen van de drie hoofdfiguren gebeurt in een vlotte grappige montage waarna na pakweg tien minuten de start wordt gegeven voor de ontwikkeling van het drama waarna ook de hele sfeer veranderd. De speelsheid en humor schuift men opzij waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van de karakters. Ondanks de hardheid doen sommige scénes sprookjesachtig aan. Vooral de opnames in de serre laten een diepe indruk na. Hierbij is de fotografie kleurrijk en dromerig en draagt een duidelijke symboliek met zich mee in sterk contrast met het verwrongen gevoelsleven van de protagonisten. De ondersteunende muziek van Lawrence Horne is meedogenloos knap.

Het zijn vooral de jongerenacteurs die de film dragen. Door de bijzondere sterke acteerpestaties laten ze zien wat ze in hun mars hebben. In navolging van Langer Licht , Wilde Mossels en Diep is dit het zoveelste Nederlands jongerendrama met een eigen karakter. Jongerendramatiek blijft steeds tot de verbeelding spreken waarbij men vele richtingen uitkan of uit eigen ervaringen kan putten. Mark De Cloë heeft begrepen hoe het moet, hopelijk volgen nog velen zijn voorbeeld.

Patrick Van Laer