Homepage filmsalon
****************
SHIRLEY ADAMS

REGIE:
Oliver Hermanus


*********


MET:
Denise Newman

Keenan Arrison

Emily Child

*********


Zuid-Afrika / 2009 / 92 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Alle moeders van de wereld

Shirley Adams is een Zuid-Afrikaanse vrouw die er moederziel alleen voorstaat. Dag in dag uit zorgt zij voor haar gehandicapte zoon, heeft geen werk dus ook geen geld. Het weinige spaargeld dat ze had is allemaal opgegaan in de medische kosten van haar zoon Donovan. Tot voor tien maanden zag haar leven er helemaal anders uit. Toen was zij nog gelukkig getrouwd en had een gezonde zoon die toen nog een sprankelende toekomst had. Een revolverschot heeft hier allemaal een einde aan gemaakt. Donovan kreeg onderweg van school naar huis om onverklaarbare redenen een schot in de nek en is een groot deel van zijn lichaam verlamd. Haar man kon het niet meer aanzien en gaf er de brui aan, soms stuurt hij nog wat geld maar niet genoeg om te overleven. Donovan heeft er al verscheidenen zelfmoordpogingen opzitten omdat hij zijn handicap niet wil aanvaarden. Shirley kan dan ook amper de eindjes aan mekaar knopen en is genoodzaakt om eten te stelen uit de supermarkt. Steeds hollend achter de feiten probeert zij er het beste van te maken maar heel deze situatie eist veel van haar energie en inzettingsvermogen.

Dan komen er verschillende lichtpuntjes die telkens een sprankeltje hoop geven. De blonde Tamsin wil haar diensten gratis aanbieden Shirley en Donovan. Zij is immers therapiste en kan zo haar leerstof in praktijk omzetten en kan zij de moeder wat ontlasten van haar zware taken. Eerst staat Shirley hier zeer argwanend tegenover, zij zal zelf wel haar boontjes doppen, maar moet toch inzien dat dit contact haar zoon goed doet. Donovan begint stilletjesaan terug op te leven. Dan krijgt shirley het bericht dat de dader is gevonden van de schietpartij. Zij moet zich aanbieden in de rechtbank om het proces te volgen maar krijgt te kampen met onthutsende confrontaties die zij liever verzwijgd aan haar zoon. Het leven gaat stilletjes aan verder, de wonden kunnen niet geheeld worden maar de steun aan elkaar is dikwijls een pleister op de wonde. Dan krijgt Shirley weer een emotionele schok te verwerken…

Deze eersteling van Oliver Hermanus is direct een schot in de roos. Pragmatisch brengt hij het verhaal van een emotionele getormenteerde moeder die met alle moed van de wereld zich heeft moeten neerleggen bij de feiten die haar overkomen zonder haar eergevoel te verliezen. Dag in dag uit verzorgd zij haar zoon. Deze rol wordt indringend vertolkt door de bekende Zuid-Afrikaanse actrice Denise Newman, ook gekend uit de film Forgiveness. Haar zoon Donovan wordt uitgebeeld door Keenan Arrisson, pas afgestudeerd maar reeds bijna in de prijzen is gevallen met zijn afstudeerfilm Ongeriewe, geselecteerd voor de competitie voor De Gouden Palm 2006 te Cannes voor Beste Kortfilm. Het is misschien een vreemd feit maar Oliver Hermanus heeft deze film kunnen maken dankzij Roland Emmerich die hem een studiebeurs aanbood om een film te maken op de Londonse Filmschool. Toch is dit een zeer indringende film geworden dat naar het einde toe steeds aangrijpender wordt. Steeds worden er nieuwe elementen toevoegd die de volledige waarheid blootlegt. Hermanus baseerde zich hiervoor op waargebeurde feiten, een verhaal dat zijn zuster ooit vertelde aan het avondmaal,iets wat zij effectief had meegemaakt tijdens haar stage.

Films zoals Shirley Adams zijn niet echt vrolijke prenten. Verwacht dan ook niet dat je lekker ontspannen uit de filmzaal komt. Hermanus filmt deze sociaal realistische prent met enige oprechtheid en is een ode aan elke vrouw, elke moeder!

Patrick Van Laer