REGIE:
Paul W.S. Anderson

*********


MET:
Milla Jovovich (Alice)

Michelle Rodriguez (Rain)

Eric mabius (Matt)

James Purefoy (Spence)

*********


USA / 2002 / 99 MIN.
*********


Verdeler:
BELGA FILMS

Iemand pleegt een sabotageaanslag in het biologisch onderzoekslaboratorium van The Umbrella Corporation, afdeling Raccoon City, met desastreuze gevolgen. Het personeel wordt systematisch opgeruimd om verdere besmetting tegen te gaan door The Red Queen, een attachment aan de centrale veiligheidscomputer. Een eliteteam wordt op pad gestuurd om deze zaak op te kuisen. Maar wat hen in het ondergronds laboratorium te wachten staat tart elke verbeelding.

Alice komt bij bewustzijn in de badkamer van een riante villa nadat ze om een of andere reden een blackout heeft gekregen. Zij houdt er een geheugenverlies aan over en probeert te ontdekken wat er is gebeurt. Plotseling staat zij oog in oog met een combatteam die vraagt om verslag uit te brengen van de gebeurtenissen. Door haar amnesie moet zij het antwoord schuldig blijven. Dan wordt zij meegesleurd in de kelders van de villa dat een ondergronds laboratorium blijkt te zijn van The Umbrella Corporation, 'The Hive' genaamd. Het doel van deze interventie is om The Red Queen uit te schakelen en te ontdekken wat er werkelijk gebeurt is. Omdat de computer niet graag aan haar klavier laat prutsen verdedigt ze zich met ultra sadistische spelletjes. Toch slaagt men er in de knop om te switchen maar dan komt er een nieuw gevaar om het hoekje kijken: een legertje zombies snakt naar verse DNA die ze enkel kunnen vinden in sappig mensenvlees. De hevige strijd die losbarst tussen de wandelende doden en de hapklare Homo Sapiens blijkt ongelijk te zijn in het voordeel van de bloeddorstigen. Het afweergeschut is veel te zwak. Als toemaatje om het adrenalinegehalte te verhogen en de aandacht nog meer te verscherpen komt het team oog in oog te staan met de onafgewerkte experimenten van het labo. Het zicht op de overlevingskansen daalt met de ogenblik. Toch krijgt het team terug hoop als Alice The Red Queen terug inschakelt om hiermee te onderhandelen...

Eindelijk nog eens goede zombiefilm op het witte doek. De fans snakten er naar en blijven echt niet op hun honger zitten. Regisseur Paul Anderson (Shopping - Event Horizon - Mortal Kombat) heeft zich gelukkig de moeite gespaard om het genre niet terug uit te vinden maar heeft een eigen interpretatie gemaakt met als leidraad het immens populaire videospel met de dezelfde naam dat al aan zijn vierde editie toe is met als ondertitel 'Codename Veronica X'. Het klassieke uitgangspunt dat een luguber chemisch of biologisch wapen op een of andere mannier vrijkomt en een bevolkingsgroep volledig besmet is hier ook van toepassing. Door nefaste bijwerkingen vinden de slachtoffers geen eeuwige rust en hebben steeds de behoefte om zich goed te doen aan bloed en vlees van levende mensen. Deze basisgegevens heeft Anderson ingekaderd in zijn kenmerkende barokke filmstijl refererend aan diens voorganger Event Horizon. Door wederom te werken in een labyrintachtige constructie met lange gangen wordt er een claustrofobisch sfeertje gecreëerd. In het ondergronds laboratorium met diverse afdelingen schuit steeds een ander gevaar. Sommige scènes zijn zelfs gemeen spannend. Bijvoorbeeld in de actiesequence waar The Red Queen een 'laserstraalspelletje'in een ultraverlichte gang uitvoert tegen haar aanvallers. Kijkers die lijden aan een of andere vorm van claustrofobie zullen op sommige ogenblikken gekluisterd in de cinemazetel met zweterige handen zitten kijken.

Noem het toeval of niet maar er wordt ook geknipoogd naar andere horrormeesterwerken zoals 'De Lift' en de latere remake 'Down' van Dick Maas in de openingsscènes, 'Return Of The Living Dead 3' van Brian Yuzna die ook begint in een laboratorium en soms komt 'Aliens' van James Cameron om het hoekje kijken. Zoals in het genre past wordt de kijker meermaals op het verkeerde been gezet om een schrikeffect of een plotwending te bekomen. Het zijn clichés maar deze zaken blijven effectief werken.

Veel woorden worden niet vuilgemaakt aan inleiding of een eerste kennismaking met de personages. Direct wordt er gestart met de actie en verdere tekst en uitleg krijgt de kijker wel tijdens de weinige rustpauze die de film kent. Enkel de figuren die het meest kans maken om de strijd te overleven worden iets of wat uitgediept of hebben, zoals altijd, een sleutelrol te vervullen. Het is vooral Milla Jovovich (The Fifth Element - Joan Of Arc) als Alice die soms verrassend uit de hoek komt. Naarmate het verhaal vordert ontdekt zij wie zij werkelijk is en soms staat ze versteld van haar eigen kunnen. In de verdere rollen herkennen we Michelle Rodriguez (Girlfight -- The Fast And The Furious) die als enigste vrouwelijk combatmember haar mannetje weet te staan, Eric Mabius (Welcome To The Dollhouse -- Black Circle Boys) en James Purefoy (A Knight's Tale) zijn goed gecast in hun fysieke rollen.

Resident Evil is een kwalitatieve zombiefilm die over het scherm raast als een rollercoaster waarvan de remmen defect zijn. Telkens als je denkt dat er een rustig ogenblik aankomt sla je de bal helemaal mis. Anderson voelt het genre zeer goed aan, iets te goed zelfs want naar het einde toe merk je dat hij er niet genoeg van kan krijgen. Hij blijft het einde uitstellen door steeds maar met nieuwe verrassingen op de proppen te komen. Hij slaagt er zelfs in om de meest bloederige zaken suggestief buiten beeld te brengen. Hierdoor krijgt de toeschouwer de kans om zijn eigen fantasie te laten werken. Je kan het zo bloederig maken zoals je zelf wil! Alsof dat nog niet genoeg is heeft Anderson zijn beelden ondersteund met een meer dan stevige soundtrack met de hardrockmuziek van Marilyn Manson die speciaal voor deze film de score schreef. Op het einde wordt ruimte gecreëerd voor het vervolg dat reeds in productie is: Resident Evil: Nemesis. Maar geniet eerst van deze spetterende horror.


(Patman)