Homepage filmsalon
****************
RARE EXPORT

REGIE:
Jalmari Helander


*********


MET:
Jorma Tommila

Rauno Juvonen

Per Christian Ellefsen

*********


Finland / 2010 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Splendid

Links

Rare Exports Inc.
Rare export: safety Instructions BLOTE KERSTMANNEN!!

Silver daddies

Ieder jaar op Kerstmis is het weer zover dat de lieve kerstman pakjes komt brengen aan de brave kindjes. Stouterikken krijgen niks, maar dan ook absoluut niks, hoogstens een pakje slaag op hun blote billen. Kindjes durven al niet meer anders dan braaf zijn want deugnieterij uitsteken, het plezantste eigenlijk, wordt onmiddellijk en onverbittelijk afgestraft. Van waar komt eigenlijk die hemelse schrik voor de kerstman? Wel de oorsprong is te vinden in Finland, het land waar de kerstman vandaan komt. Deze oude man heeft de bijzondere gave om goede van slechte kindjes onmiddellijk te onderscheiden met de gekende gevolgen. In deze moderne tijd wordt heel het gebeuren commercieel uitgebuit, winkels liggen overvol al dan niet miskopen en voor ieder wat wils. Een gekwiekste zakenman wil hier nog een schepje bovenop doen en wil de echte kerstman te pakken krijgen om zo controle te hebben over de hele commerciŽle kermis. Opgravingswerken zijn volop bezig en blijkbaar is men hem op het spoor. Diep onder grond heeft hij zijn schuilplaats gebouwd. Poefboringen duidden een exacte plaats aan. De zakenman wrijft in zijn handen.

De inwoners van Korvatunturi merken het reeds enige tijd dat er bijzondere werkzaamheden bezig zijn op de berg. Maar om te kijken wat er gaande is hebben ze geen tijd want de rendieren moeten dringend binnengebracht worden om de winter te kunnen doorkomen. Normaal hebben ze een hele horde beesten binnen te drijven maar nu zijn er slechts twee exemplaren die ze kunnen vangen. Bij nader onderzoek blijkt dat er wolven de beesten hebben aangevallen en gedood hebben. Maar langzaamaan moet men inzien dat de oorzaak ergens anders ligt. Als er dan in een opgezette val een oude man in wordt gevonden is het meer dan duidelijk: de opgravingen hebben iets te maken met de kerstman. Bij een bezoek aan de site is alles muisstil en valt er niemand te bespeuren. Plotseling kompt men oog in oog te staan met nog andere gewapende oude mannen. Wat is hier gaande?

Het is allemaal begonnen met twee korte films die vooral op internet met succes zijn bekeken: Rare Exports Inc en Rare Exports Safety Instructions over hoe Finnen kerstmannen klaarstomen om uit te voeren naar verschillende landen. Van dit uitgangspunt heeft men nu een langspeelfilm gemaakt die helemaal uitlegt hoe men op dit idee is gekomen. Het is een fantasierijke bedoening geworden met droge Scandinavische humor die zijn gelijke niet kent. De korte films over dit onderwerp waren gemonteerd in documentairestijl maar nu gaat men uit van sociaal drama, vader met zijn zoontje die zonder moeder kerstmis moeten vieren. Alles wordt verteld vanuit het standpunt van het zoontje die al vroeger beet heeft hoe de vork in de steel zit omtrent de opgravingswerken maar probeer aan een volwassenen maar eens de waarheid te vertellen omtrent de kerstman. Verantwoordelijke voor deze Rare Exports-hetse is Jalamari Helander die hier ook zijn eerste langspeler afleverd. Let ook op de mooie fotografie met landschappen dit merkwaardig verhaal zich afspeelt. Je kunt er geen stempel op kleven wat betreft stijl, het neigt soms naar slasher maar net als je dat denkt gaat die weer over in een andere stijl. Kortom: gaat dat zien en geniet van uw volgende kerstmis met volle teugen.

Patrick Van Laer