Homepage filmsalon
****************
PLANE DEAD

REGIE:
Scott Thomas


*********


MET:
David Chisum

Kristen Kerr

Richard Tyson

*********


USA / 2006 / 97 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Plain is het zeker…

Wie Plane Dead ziet staan als titel hoeft niet erg lang na te denken: het gaat om zombies op een vliegtuig. Als we precies willen zijn, betreft het eigenlijk een virus. Enkele “visionaire” wetenschappers sloegen aan het experimenteren, dat liep wat uit de hand en nu dienen ze een andere locatie te zoeken voor hun project. Een besmet lichaam mocht nét niet mee met de handbagage maar wanneer de piloot besluit om recht in een storm te vliegen, zorgt de turbulentie ervoor dat alle veiligheidsmaatregelen tevergeefs waren. Pret in de lucht met ondoden die happen naar alles wat beweegt? Jolly good fun!

Een pretentieloze film met massa’s bloed, wat wil eens mens nog meer? Wel, een verhaal was leuk geweest, dat is nu wat dunnetjes (mensen zitten op een vliegtuig, mensen gaan dood) en ook de hele heisa die zich zogezegd in het Pentagon afspeelt, is bijzonder knullig in beeld gebracht. Als we daar eventjes geen aandacht aan besteden, moeten we toch toegeven dat er vrij amusante stukken in deze film zitten. Nietsvermoedende reizigers van allerlei pluimage weten amper wat hen overkomt wanneer de hel losbreekt. Een non geraakt haar benen kwijt en een dikkerdje wordt in een gat in de vloer gesleurd; hoofden worden eraf gemept met een golfclub en een Aziaat zit een hele tijd venijnig te doen in zijn zetel maar krijgt op het einde een explosief gloriemoment. Dat zijn de redenen waarom mensen naar dit soort films kijken! Goed, er worden meer schoten afgevuurd dan in Irak en het is totaal onrealistisch, maar dat zijn voor dit soort films totaal onbelangrijke details.

Wat echter niet te negeren valt, is dat de meeste stukken vrij pover in beeld zijn gebracht. Daaraan kun je toch zien dat Scott Thomas vooral een producer is en geen regisseur pur sang. Er zitten zelfs heel wat ‘poor shots’ tussen en dat is bijzonder jammer. Een cast die vooral bestaat uit televisieacteurs brengt het er zeker niet onaardig vanaf (vooral Kevin J. O’Connor is zeer genietbaar) en ook op de gruwelscènes en schrikmomenten valt bijzonder weinig aan te merken. Is het dan misschien zoveel gevraagd om dat op een trefzekere manier in beeld te brengen zodat het publiek er ook nog wat aan heeft? Nu heb je een leuke film, maar zeker niet meer dan dat.

Plane Dead biedt hersenloos vertier met bloeddorstige wezens en dat is leuk, maar nu ook weer niet overdonderend. Het kon misschien nog goed komen maar het nietszeggende einde (geld op, film gedaan) deed de balans toch eerder naar de negatieve kant overhellen. Deze film levert vooral een dubbel gevoel op. Enerzijds is dit pakken beter dan complete misbaksels à la Snakes on a Plane, maar de buslading gemiste kansen is werkelijk om bij te huilen. Wie ooit eens een filmavondje organiseert moet dit zeker eens huren. Er valt ongetwijfeld meer plezier te beleven aan het collectief becommentariëren van de film dan aan het bekijken ervan.

Tom De Vreese