Homepage filmsalon
****************
PIRANHA 3D

REGIE:
Alexander Aja


*********


MET:
Elisabeth Shue

Christopher Lloyd

Ving Rhames

*********


USA / 2010 / 94 MIN.
*********


Verdeler:
KFD / A-FILM

VISSEN MET HAAR OP HUN TANDEN

Piranha is een remake van een klassieker uit 1978. Net als good old Jaws biedt de film veel perspectief voor het opbouwen van spanning. De beestjes zitten namelijk onder water, je ziet ze niet aankomen, iedereen houdt zn adem in en hap. iedereen schrikt zich dood. Maar driewerf helaas; voor een echte koudzweet thriller ben je hier aan het verkeerde adres. Regisseur Alexandre Aja, welke niet aan zn eerste remake proefstuk is (The hills Have Eyes) schept een hilarische bloed-, banaliteiten- en borsten film welke je alles behalve serieus moet opnemen. Qua opbouw en inhoud ruikt het aardig naar Jaws (er wordt ook naar verwezen) met een licht sausje van onderbroeken teenage kolder erover. Voor het bloed, stukken vlees en goorheid gehalte krijgt de film een dikke pluim. Net als in de tijd van klassiekers als Hellraiser of Braindead wordt trouw de leuze more-is-better gehanteerd. Afgeknabbelde lichamen, weg gevreten ledematen, een afgehapte lul, bootschroef ongelukjes enz. Wrijf de pollen maar in elkaar.

Wat een beetje vreemd is aan de film, is dat je hem eerst voor ernstig zou kunnen opvatten. Richard Dreyfuss (waar is de tijd) raakt met zijn vissersbootje in een draaikolk, veroorzaakt door een lichte aardbeving. Er is daardoor een diepere krater in het meer vrij gekomen. Daar zijn al 2 miljoen jaar de voorlopers van de huidige piranha goed verborgen gebleven. En nu zijn ze vrijgekomen in een meer vol jongelingen in zwembroek en bikini. De aanvallen komen warrig en slordig over; het resultaat ervan moet gezien worden. Klassiek ook voor dit soort b-horrors zijn de ongehoorzame kindjes waardoor shit usualy happens.

Acteren is hier een bijzaak. Een klasse actrice als Elisabeth Sue (Leaving Las Vegas uit 95, Hollow Man uit 2000) moet de film het nodige drama gehalte ten beste geven, Ving Rhames een stoere weldoener,maar je merkt al gauw dit hebben ze allicht voor de joke gedaan. Andere acteurs of actrices zijn het vermelden niet waard want zijn ofwel te onbekend, oftewel gewoon extra vlees. Uitzondering vormt nog Christopher Lloyd, destijds vereeuwigd als knotsgekke professor Brown uit de Back to the future-reeks. Zijn karakterrol is er de zoveelste verwijzing naar, en waarschijnlijk ook de laatste stuiptrekking van deze acteur in het algemeen.

Lollig, onderhoudend, verstand op nul en horror pur sang.

Kristiaan Goossens