Phase 7 Filmbespreking
Homepage filmsalon
****************
PHASE 7

REGIE:
Nicolas Goldbart


*********


MET:
Martin Hendler

Jazmin Stuart

Federico Luppi

*********


Argentini / 2010 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Een belangrijke fase

Een jong koppel Coco en zijn zwangere vrouw Pipi kibbelen zoals de meeste koppels en zijn blind voor de zenuwachtigheid van de mensen in het shopping center die hollen alsof hun leven er van af hangt. Wanneer, later die avond, hun appartementsgebouw hermetisch wordt afgesloten omdat n van hun buren blijkbaar is aangestoken door een dodelijk virus begint een spannende zwarte komedie over de nakende Apocalyps.

Na een tijdje dringt het helemaal tot hun door dat ze best wel lang in hun appartement zullen vastzitten en beginnen ze stock te nemen van hun voedselvoorraad. Terwijl zwangere Pipi achterblijft bij de proviand gaat Coco op onderzoek in het gebouw. Hij ontmoet een zwaarbewapende onderbuur die in een speciale overall rondloopt en een gasmaker draagt. Hij waarschuwt Coco dat de er een Nieuw Orde is die de bevolking met een virale aanval wil controleren. Phase 7 is een nieuwe fase in een rampenplan dat normaal 6 fases telt, wat meteen de omvang van het gevaar aangeeft.

'Phase 7' is een gezonde mix van absurde komedie en claustrofobische thriller. De bondgenootschap met hun militaristische buur Horatio die hun bewapend om zo hun voedselvoorraad te kunnen beschermen zit vol met hilarische dialogen maar een beetje later is er de spanning wanneer een andere buur vanuit het donker op hun begint te schieten. De wisselwerking tussen thriller en komedie werkt wonderwel dankzij een sterke regie en dito spel van de akteurs. Het contrast tussen de apocalyptische buitenwereld en de leefwereld binnen het gebouw waar er nog duchtig wordt geroddeld tussen de buren werkt wonderwel. Vanbinnen wordt de voedselvoorraad beschermt terwijl buiten het menselijk ras aan het uitsterven is.

De hoofdacteurs zijn goed op dreef maar Federico Luppi (Cronos) in de rol van Zanutto steelt de show in een kleine bijrol. Zijn verschijning als virusdrager en de ultieme confrontatie met Horatio en Coco in een pikdonkere garage zijn enkele van de talrijke smulmomenten in n van de verassingen van het Bifff 2011.

Regisseur Nicolas Goldbart weet alle elementen goed bij elkaar te brengen en verveelt de kijker niet met wetenschappelijk en hoogdravende taal over virus en infecties. Over het virus in kwestie en hoe het ontstaan is krijgen we geen tot weinig informatie. De interactie tussen de verschillende personages in een beperkte leefruimte primeert en doet soms denken aan Rec maar dan overgoten met een flinke dosis humor.

Phase 7 is uitstekend voer voor wie van apocalyptische verhalen met sarcastische ondertoon houdt. De elektronische soundtrack die doet denken aan Carpenter is meegenomen.

Pat Cronenberg