Homepage filmsalon
****************
NOTHING'S ALL BAD

REGIE:
Mikkel Munch-Fals


*********


MET:
Bodil Jorgenson

Sebastian Jessen

Henrik Prip

*********


Denemarken / 2010/ 90 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Het gaat de goede richting uit

Robert Altman is er ooit eens mee begonnen: Short Cuts, een mozaïekvertelling waarin verschillende personages worden gevolgd en al dan niet elkaars leven kruisen. Meestal zitten ze in een crisis en proberen er op een of andere uit te geraken. De protagonisten helpen elkaar uit de moeilijkheden of maken de situatie nog erger. Zo was er een paar jaar geleden Hawai, Oslo van de Noor Erik Poppe volgens hetzelfde stramien. Nu is er terug zo’n meesterwerkje vanuit de Scandinavische landen: Smukke Mennesker of Nothing’s All Bad van de Deense regisseur Mikkel Munch-Fals die neemt ons mee naar verschillende getormenteerde zielen die allemaal maar en ding willen: liefde en genegenheid, maar frustratie, eenzaamheid en onbegrip blijken perfect hand in hand te gaan.

Zo is er Ingebörg, een vrouw die jarenlang trouwe dienst heeft gedaan bij een uitgever. Op de dag van haar pensioen loop de afscheidsspeech helemaal mis. Bij haar thuiskomst blijkt haar man te zijn overleden. Zij blijft eenzaam achter. Regelmatig probeert zij contact te zoeken met haar dochter Anna, die zojuist een borstamputatie heeft ondergaan. Deze handicap valt voor Anna moeilijk te aanvaarden, eerst sluit zij zichzelf op maar probeert op een eigenzinnige middelen te vinden om een uitweg te vinden voor haar probleem.
Anders heeft andere problemen: hij is een exhibitionist die al meermaals is behandeld voor zijn daden maar steeds hervalt. Als dan op zekere dag de politie voor de zoveelste keer voor de deur staat is voor zijn vrouw de maat vol en verlaat het huis met hun zoon Jonas. Deze laatste is een blonde adonis die zich prostitueert. Al deze karakters zullen tijdens een originele climax bij elkaar komen nadat ze ieder door hun eigen hel zijn gegaan.

Na twee korte films te hebben gedraaid levert Mikkel Munch-Fals hier zijn debuut af. Geen eenvoudige opgave om direct een ensemblevertelling te verfilmen maar het resultaat is een sterk staaltje auteurscinema. Opgesplitst in vier hoofdstukken en een epiloog, een lach en een traan, puzzelt Munch –Fals de verschillende stukjes in elkaar en neemt ons mee naar de diepe donkere zijde van de ziel vertaald in armoede, pornografie en zelfdestructie om uit te komen bij een hilarisch einde. Hij heeft dan ook beroep kunnen doen op sterke acteurs, allen bekenden in Denemarken en omstreken. Dit is arthouse eerste klas.

Patrick Van Laer