Homepage filmsalon
****************
NO REST FOR THE WICKED

REGIE:
Enrique Urbizu


*********


MET:
José Coronado

Rodolfo Sancho

Helena Miquel

*********


Spanje / 2012 / 114 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Een cowboy in Madrid

Santos Trinidad, is een keiharde flik met ernstige drankproblemen. Mede dankzij een mislukte interventie tijdens een speciale opdracht heeft hij gekozen voor de afdeling “Vermiste Personen”. Santos doet zijn werk grondig maar kan het niet laten om zelfs tijdens de dienst een stevige Cuba Libre binnen te kappen. Tijdens een van zijn vele nachtelijke dwaaltochten op zoek naar booz and sex belandt hij in een stripteasebar. Volgens de uitbaters is de zaak dicht maar hij blijft aandringen op nog een stevige drink met zijn politiebadge in het rond zwaaiend. Door een interpretatiefout trekt Santos iets te snel zijn wapen en vuurt als een halve gek. Beseffend dat hij ernstig in de fout is gegaan wist Santos alle sporen en net als hij de opnames van de bewakingscamera's wil ontvreemden blijkt er nog een getuige in het gebouw aanwezig die hij niet kan klissen. Thuis gekomen bekijkt hij de beelden om de getuige te identificeren maar merkt nog andere onregelmatigheden in de club. Op eigen houtje begint hij een onderzoek.

Als de politie arriveert in de club denken ze direct aan een wraakactie binnen het drugsmilieu. Zonder enige vorm van bewijsmateriaal of aanwijzing worden verschillende verdachten en vermoedelijk betrokken mensen opgespoord en ondervraagd. Het onderzoek verloopt moeizaam voor de rechercheurs, maar Santos zit zonder het te beseffen op een grote zaak. Door zijn voorkennis is hij de politie steeds een stap voor en handelt op eigen houtje maar dat hij beter niet gedaan want door zijn onmeedogenloos optreden wist hij alle belangrijke sporen

Al wie van een stevige policier houdt zit bij deze Spaanse No Rest For The Wicked goed! Het uitgangspunt is heel simpel, een politieagent maakt een ernstige fout en gaat zelf de boel opkuisen. Langzaam raakt hij verstrikt in een web van internationale criminaliteit met op de achtergrond een internationale politieke top. Regisseur Enrique Urbizu levert hiermee een spannende film af waar je op sommige ogenblikken toch goed bij de pinken moet blijven om het gewirwar van feiten en personen uit elkaar te houden. Urbizi is vooral gekend als scenarioschrijver van The Ninth Gate verfilmd door Roman Polanski, ook zijn vorige film La Caja 507 was in Spanje een schot in de roos. Hoofdspeler José Coronado is sterk in zijn rol als alcoholverslaafde agent. Hij zet een soort cowboy-achtige figuur neer die op zijn eigenzinnige wijze van saloon naar saloon trekt om antwoorden te krijgen op zijn vragen. Een lijk meer of minder is het minste van zijn zorgen. Tegelijk is dit een verontrustende film, enerzijds door het feit dat een agent ongestraft zijn sporen kan uitwissen en hiermee door de mazen van het net kan glippen, anderzijds het antwoord wat de kijker te zien in de eindscènes is gewoonweg schrikwekkend. Volgende keer als je naar Madrid reist, kijk goed rond!

Patrick Van Laer