*
REGIE:
Vincent Bal


*********


MET:
Carice Van Houten (Minoes)

Theo Maassen (Tibbe)

Sarah Bannier (Bibi)

Hans Kesting (Harrie)

*********


Nederland / 2001 / 86 MIN.
*********


Verdeler:
Warner Bros.

Met 'Minoes' tekent onze Vlaamse landgenoot Vincent Bal (°1971) na 'Man van Staal' voor zijn tweede langspeelfilm. Hiervoor baseerde hij zich op het beroemde gelijknamige boek uit 1970 van de Nederlandse auteur Annie M.G. Schmidt (1911-1995) die generaties lang de harten van jong en oud blijft veroveren.

In de openingsscène zien we Carice Van Houten als de nieuwsgierige poes Minoes (doelt op de filmtitel). Ze snuffelt en proeft van afval dat per ongeluk via een ton van de vrachtwagen van de plaatselijke deodorantenfabriek in de tuin terechtkwam. In een mum van tijd neemt ze een menselijke gedaante aan. Gekleed in een groen mantelpakje met zwarte panty's en hoge naaldhakken komt ze toevallig terecht bij Tibbe (Theo Maassen). De man in kwestie is een reporter bij de 'Killendoornse Courant'. Behalve kattennieuwsjes schrijven, heeft hij weinig inspiratie. Het is dan ook als vanzelfsprekend dat zijn redactiechef er de nieuwswaarde niet meer van inziet en hem op het matje roept. Tibbe krijgt nog een laatste kans om zich te bewijzen. Minoes zal hem helpen. Ze stelt een kattenpersdienst samen en maakt dat Tibbe's nieuws de voorpagina haalt. Als hij echter de waarheid schrijft over Meneer Ellemeet (Pierre Bokma), de directeur van de deodorantenfabriek die zich graag als plaatselijke weldoener voordoet, raakt het hele dorp Killendoorn in paniek en wordt Tibbe de laan uitgewezen. Maar juffrouw Minoes blijft niet bij de pakken zitten. Ze bedenkt een strategie om aan te tonen dat Tibbe wel degelijk de waarheid aan het licht bracht.

Vincent Bal kreeg bekendheid met zijn bekroonde korte films 'Tour de France' ('94) en 'Bloody Olive' ('96) . In 1999 debuteerde hij met zijn langspeelfilm 'Man van Staal' over de gevolgen van de eerste kus. Niettegenstaande de film in eigen land geen succes kende, sleepte hij op de Kinderfilmfest-sectie van de Berlinale in 2000 de grote prijs van de volwassenjury in de wacht. Een jaar later opende Bal datzelfde Kinderfilmfestival met 'Minoes'.

Getrouw verfilmt hij het authentieke verhaal van Annie M.G. Schmidt waarvoor Tamara Bos het scenario schreef. Het geheel resulteert in een charmante, fanatasierijke kinderfilm met sprookjesachtige taferelen, veel geestige situaties, grappige kattendialogen en een troep sprekende poesjes (stemmen van onder meer Katja Schuurman en Paul Haenen) met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar vooral zijn het de hartverwarmende vertolkingen van aanstormend talent Carice van Houten als Minoes en de cabarettier Theo Maassen (voor wie het zijn eerste filmrol is) die ons bekoren. Een speciale vermelding verdient Sarah Bannier als Bibi die samen met Minoes de strijd aanbindt tegen de plaatselijke boosdoener en dierenhater.

Peter Vermeersch, verantwoordelijk voor de muziek, werd genomineerd in de categorie 'Ontdekking van het Jaar' van de World Soundtrack Awards 2002. Samen met de band 'Flat Earth Society' leidde hij het huisorkest van Brugge 2002. Vermeersch die de afgelopen jaren muziek schreef voor dansperformances, theateropvoeringen ('Larf' van Josse De Pauw), meewerkte aan de jongste single van 'dEUS' en betrokken was bij de oprichting van de groep 'X-legged Sally' schreef voor 'Minoes' in totaal 41 jazzy stukjes die nauwelijks een minuut duren.

Met deze geslaagde, zeer onderhoudende verfilming van Annie M.G. Schmidts kattenboek, bewijst Bal een getalenteerd cineast te zijn. Bij onze noorderburen kreeg 'Minoes' de status Platinafilm omdat hij de kaap van meer dan 700.000 bezoekers overschreed. En dat is leuk. Vooral als je weet dat 'Harry Potter' zijn concurrent was! And last but not least… Op het Chicago International Children's Film Festival, zowat het belangrijkste kinderfilmfestival in de Verenigde Staten, werd 'Minoes' bekroond met de eerste prijs voor de Beste Internationale Speelfilm.


(Linda Crivits)