*
REGIE:
Vincent Bal


*********


MET:
Ides Meire (Victor)

Charlotte De Ruyter (Fania)

Peter Gorissen (Victor's oom)

Katelijne Damen (Victor's tante)

*********


België / 1999 / 85 MIN.
*********


Verdeler:
Jekino

'Man van Staal' is het langspeelfilmdebuut van Vincent Bal (°1971), zoon van Eva bal, stichtster van het Gentse Speeltheater en de Kopergietery. De voorbije jaren filmde de regisseur reeds een stevige reputatie bijeen met een aantal bejubelde korte films ('Aan Zee', 'Tour de France'). Maar vooral werd hij opgemerkt toen zijn korte film 'Bloody Olive' in '96 het Gentse filmfestival opende en later meermaals in de prijzen viel op verschillende buitenlandse festivals.

Voor 'Man van Staal' tekent Vincent Bal niet alleen voor de regie maar ook het scenario is van zijn hand. Op voortreffelijke wijze slaagde hij erin tegelijk een persoonlijk en toegankelijk verhaal te vertellen. In een interview verklaarde hij dat hij al schrijvende merkte dat het scenario vanzelf vorm kreeg in funktie van het soort film dat hij graag wou maken. Zijn 'Man van Staal' zou dan hoegenaamd geen grootse film worden over grootse gevoelens noch een postmoderne fabel over de problemen in de huidige maatschappij. Wel was het zijn bedoeling een film te maken over mensen en hun kleine kantjes, over de grijze zone die zich tussen het zwart en wit van de Hollywood film bevindt. Een kleine film dus met grote thema's die Bal wou neerzetten met een lichte toets.

Het verhaal speelt in augustus 1993. Koning Boudewijn is overleden en het land is in diepe rouw. Ook de dertienjarige Victor (Ides Maire) heeft verdriet. Na het overlijden van zijn vader wordt hij voor een week op vakantie gestuurd bij zijn tante Jeanne (Katelijne Damen) en nonkel Rik (Peter Gorissen) die een hotel runnen in Oostende. Jeanne leidt alles in goede banen terwijl Rik liever gokt. Het duurt niet lang of Victor begint zich te vervelen. Daar komt verandering in wanneer hij op een dag Fania (Charlotte De Ruytter), de dochter van de lokale taxidermist (Peter Vanden Eede), ontmoet. Ze is even oud als hem. Beide pubers worden verliefd op elkaar en maken een eerste geheim afspraakje. Alhoewel ze beiden verlangen naar een eerste kus blijft deze uit. Victor vlucht weg in zijn fantasiewereld waar hij 'de man van staal' is, een emotieloze ruimteheld die de gevaren van het heelal trotseert, meisjes redt uit de klauwen van ruimtemonsters maar vooral gelijkt op zijn overleden vader (Gene Bervoets). En dan is er nog het sensuele Mexicaanse kamermeisje Conchita (Tania Garbarski) dat zijn fantasie helemaal op hol doet slaan. Van haar krijgt hij troost en de … eerste kus. Op slag heeft Fania voor hem geen betekenis meer. Victor komt terecht in een web van tegenstrijdige gevoelens en zoekt troost bij zijn moedeloze nonkel die de toekomst van zijn hotel aan diggelen ziet gaan. Victor staat voor een zware klus: zijn nonkel uit de put halen en afstand nemen van zijn fantasie-personage als hij het hartje van Fania wil winnen en de eerste kus.

In 'Man van Staal' exploreert Vincent Bal perfect de wereld van verliefde, schuchtere pubers. Voortdurend wisselt hij romantische scènes af met enkele macabere accenten (het innemen van een giftig poeder, de opgezette hond, het akelig atelier van de taxidermist…). Tevens laat hij niet na diepgang aan zijn personages te geven. Zo laat hij 'de man van staal', die geen emoties kent, 'want tranen doen hem roesten', niet enkel worstelen met zijn eerste verliefdheid maar leert hij hem ook de dood van zijn vader verwerken. De hoofdrol is voor Ides Meire, die al eventjes te zien was in 'Manneken Pis' en daarna uitgebreider als Brechtje in de bejubelde tv-reeks 'Terug naar Oosterdonk' van Frank Van Passel. Zijn tegenspeelster is Charlotte De Ruytter voor wie het haar eerste filmrol is.

'Man van Staal' is een verrassend, nostalgisch en sentimenteel tienerliefdesverhaal van Vincent Bal, een getalenteerd nieuwkomer op het filmtoneel.


(Linda Crivits)