*
****************
---------------

REGIE:
Greg Page


----------------------------------------------


MET:
John Barker (Grant)
Dwayne Cameron (Paul)
Aidee Walker (Lisa)
Paul Glover (Martin)

----------------------------------------------


NZ / 2003 / 90 min.

----------------------------------------------


Verdeler:New Zealand Film Commission

Kiwi zombie

Deze Niew-Zeelandse low budget horrorfilm is het debuut van Greg Page die zijn sporen vooral verdiende met het regisseren van commercials en video-clips. De regisseur verkoos om het ‘levende doden thema’ te verfilmen als een spookverhaal en niet als een doordeweekse slasher.Het scenario werd door Page zelf geschreven en een cast van onbekende acteurs, budget oblige, vullen de personages in.

The Locals is een film geworden die in het begin een beetje doet denken aan Deliverance(Boorman,1972) of nog The Hills have eyes(Craven1977) waar de hoofdpersonages in een vergeten gehucht te maken krijgen met de brutale, wat achterlijke plaatselijke bewoners (niet van inteelt gespeend) die er op zijn minst gezegd een bizarre manier van leven op nahouden.Deze indruk vervaagt algauw wanneer de twee hoofdpersonages geconfronteerd worden met de spookachtige gebeurtenissen.

De jonge Grant heeft juist de bons gekregen van zijn liefje wanneer zijn beste vriend Paul hem uitnodigt om mee te gaan surfen.Ze rijden van Auckland door het bosrijke Waikoto gebied wanneer Paul een verkeerde weg inslaat en ze verloren rijden.Komen daar toch wel 2 flashy meiden aangereden die hen uitnodigen om hen te vergezellen naar een fuif.Gecharmeerd door dit fraai duo stemmen ze in en volgen de ladies die aan hoge snelheid hun weg vervolgen. Spijtig genoeg crashen ze hun auto en moeten ze in het afgelegen gebied op zoek naar hulp.Aangekomen aan een verlaten landhuis waar ze een lugubere man een vrouw zien vermoorden.Natuurlijk maken ze zoveel lawaai dat de moordenaar ze opmerkt en ze met een groepje grauwe trawanten opjaagt. Tot hun ontsteltenis merken Grant en Paul dat deze groezelige individuen niet dood te krijgen zijn.Ze krijgen de hulp van een locale boer die constant ‘het is mijn boerderij..’ prevelt.Gaandeweg wordt het hun duidelijk dat al de locals levende doden zijn en gedoemd zijn om eeuwig rond te dwalen.Ook toevallige bezoekers vallen te prooi aan deze vloek?! Maar waarom?En waarom daar?Hoe is dit allemaal begonnen?Wel, dit zijn allemaal vragen die de regisseur en scenarist op een min of meer logische manier had moeten beantwoorden, maar helaas, een duidelijk antwoord is de kijker niet gegund.

Het hele gedoe van mensen die in werkelijkheid een soort van zombie zijn komt serieus oubollig over in deze film. Waar het aan ontbreekt zijn echt verassende momenten; de wendingen in het verhaal zijn helemaal niet origineel te noemen en de regisseur overdrijft met het zombieverhaal.Een half uur in de film zijn alle personages levende doden behalve één.Spannende momenten zijn er haast niet en het hele gebeuren vraagt om uitleg, een verklaring die Page ons schuldig blijft

The Locals begint interessant maar de frisheid en het concept gaan algauw verloren en op het laatste blijft er niets van de beklemmendheid noch geheimzinnigheid over.Wat rest is een serie van scènes waar elke logica ontbreekt. Een idee is één ding maar je moet het ook nog kunnen uitwerken en daar faalt de regisseur jammerlijk.De fotografie is sfeervol en de akteurs zijn oké; de soundrack is doorspeend met wat goedkope rock nummers en voor de rest onbestaand. Deze locale kiwi heeft zijn versheidsdatum overschreden voor hij werd aangeboden! Beoordeling: 3/10

Pat Cronenberg