les Geants Filmbespreking
Homepage filmsalon
****************
LES GEANTS

REGIE:
Bouli Lanners


*********


MET:
zacharie Chasseriaud

Martin Nissen

Paul Bartel

*********


Belgi� / 2011 / 84 MIN.
*********


Verdeler:
O'Brother

Drie blonde biggetjes

Zak, Seth en Dany zijn drie jongens van ongeveer vijftien jaar die door hun ouders volledig aan hun lot zijn overgelaten tijdens de zomervakantie. Hun werk neemt een belangrijke plaats in dus moeten hun zonen maar hun plan leren trekken. Uiteraard doen zij dit op hun eigen manier. Voedsel en drank gaan ze stelen uit de voorraadkelder van de buurman want hun geld geven ze uit aan wiet die ze kopen bij �Den Os�, een plaatselijke dealer. Het trio woont in het huis van hun zojuist overleden grootvader waar een auto staat die nog rijdt, dus waarom eens niet gaan joyriden door de ma�svelden? Na enige tijd komen ze wel tot het besef dat, als ze verder willen leven op een normale manier, ze toch dringend aan geld zien te geraken. Ze vinden er niks beters op dan het huis te verhuren aan �Den Os� die het op zijn beurt zal gebruiken als plantage. Maar dan moeten ze wel het huis verlaten en trekken er met drie op uit. De dolle avonturen die ze meemaken zal hen doen inzien dat het leven niet altijd van een leien dakje verloopt maar gelukkig hebben ze elkaar om op terug te vallen.

Voor zijn derde film na El Dorado en Ultranova neemt Bouli Lanners ons mee op een merkwaardige roadtrip. Uitgaand van een sprookje verteld hij een magisch realistisch verhaal met verwijzingen naar De Drie Kleine Biggetjes (op hun samenhorigheid aan te tonen ondergaan de drie protagonisten halfweg het verhaal een grappige metamorfose), die worden aangevallen door de grote boze wolf (de broer van Dany). Gelukkig komt er een goed fee die hen even verder helpt. De jonge acteurs zijn allemaal aan hun proefstuk toe en vanaf het begin werden ze, en zijn ze nog altijd, goede vrienden. Een pluspunt voor de regisseur want de waarschuwing dat het zeer moeilijk werken is met kinderen viel ditmaal weg. Ze wilden gewoonweg goed hun rol spelen en dat zie je ook op het scherm

Zoals steeds in de film van Lanners speelt het landschap een grote rol. Meermaals laat hij ons meegenieten van de prachtige perspectieven die de Ardennen ons te bieden hebben. Toch frappant dat we niet altijd een mooi beeld krijgen voorgeschoteld van deze streek in films. Denk maar aan Calvaire (Fabrice Du Weiz), Aaltra (De Kevern & Del�pine), Met Grote Blijdschap (Lodewijk Crijns) en Ordinary Man ( Vincent Lannoo) of de films van de Gebroeders Dardenne, allemaal hebben ze een verwrongen sociaal thema of iets lugubers wat men verbergt. In ieder geval deze les Geants is een mooi voorbeeld van hoe een roadmovie er zou moeten uitzien en het is de Belg Bouli Lanners die deze eer mag opstrijken!

Patrick Van Laer