Homepage filmsalon
****************
LES AMOURS IMAGINAIRES

REGIE:
Xavier Dolan


*********


MET:
Niels Schneider

Monia Chokri

Xavier Dolan

*********


Canada / 2010 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Cinemien

Maar echte hormonen!

Na zijn vrij agressief coming of age filmdebuut J’ai Tué ma mére gaat Xavier Dolan ditmaal de zwierige toer op. Francis en Marie zijn al sinds hun jeugjaren boezemvrienden. Zij is hetero en hij is homo. Een uniek platonische combinatie blijkt maar toch hebben ze het even moeilijk met elkaar omdat er een wondermooie jongen, Nicolas, vriendschap sluit met beiden. Bij zowel Francis als Marie slaat de liefdesvlam over en vanaf dan begint er een wedloop om de aandacht te trekken van de adonis. Elk geniaal idee om de andere buitenspel te zetten behoort tot de opties. Is het niet hem te verrassen met een geschenkje dan wel elkaar de loef af te steken om met hem als eerste een afspraakje te maken om iets te gaan drinken dan wel naar een optreden te gaan. Hoewel ze beide niet vijandig tegenover elkaar staan, ze ontkennen de liefde voor de jongen trouwens, is de competitiedrang hoog. Beide vergeten wel één ding: wie of wat verkiest Nicolas zelf? Het antwoord wat volgt zal onherroepelijk zijn.

Vanaf de eerste beelden merk je dat de opzet goed zit. Via kleine interviews porberen enkele mensen duidelijk te maken wat liefde voor hen betekent en welke ervaringen of pogingen tot toenadering zij hebben uitgedokterd. Op de tonen van het liedje Bang! Bang! uitgevoerd door Dalida, worden we geïntroduceerd in de kleurrijke wereld van de protagonisten. Zij zijn jong, impulsief en laten zich leiden door hun gevoelens. Met de nodige swing wordt het verhaal verteld, soms in mooie slow motion beelden wat de gelaatsuitdrukkingen benadrukt bij zowel een hartelijke overwinning maar ookbij een amoureuse nederlaag. Over het algemeen wordt het geheel niet al te zwaarmoedig maar is er plaats voor humor en olijke ideeën.

Deze tweede speelfilm van Canadees Xavier Dolan is wederom een schot in de roos. Pas 23 jaar oud en een manusje van alles: hij verzorgde zowel de regie, het scenario en speelt een hoofdrol. Een energiek persoon dat is zeker. Op twee acteurs heeft hij kunnen rekenen om wederom mee te doen in zijn film: Anne Dorval, ditmaal de moeder van Nicolas (in zijn vorige speelde zij de hardvochtige moeder) en Niels Schneider als Nicolas. Monia Chokri is een mooie verschijning die de film een mooi elan geeft. Aarzel niet om deze speelse film te gaan kijken. Het oogt nieuw, fris en origineel!

Patrick Van Laer