Homepage filmsalon
****************
LE POULAIN

REGIE:
Olivier Ringer


*********


MET:
Richard Bohringer

Morgane Marinne

Olivier Bonjour

*********


BelgiŽ - Frankrijk / 2005 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Belga Films

Veel meer dan simpel entertainment

Ook al is BelgiŽ natter dan een zweterige cocktailbar op de bodem van de oceaan, het is zomer en daar hoort een obligate kinderfilm bij. Le Poulain gaat over - u raadt het nooit - een veulen. Pom, het veulen. Pom heeft nog niet voldoende kracht om de andere paarden bij te staan tijdens het zware werk. De paarden behoren immers toe aan een houthakkersbedrijfje in de Ardennen en zijn de hele dag in de weer met het verslepen van bomen. Houthakkers zijn milieubewuste mensen en dierenliefhebbers, vooral Julien heeft een hart voor de paarden de natuur. Bij Patrick, de zoon van de baas, is dat wel even anders. Het ettertje commandeert zijn werkmakkers alsof de hele zaak al van hem is, maar heeft twee linkerhanden en kan amper met paarden overweg. Terwijl Patricks vader hem eigenlijk een fijne oorveeg van formaat zou moeten geven, zit die een beetje verloren in zelfmedelijden na het overlijden van zijn vrouw - Patrick is al wat hem nog rest. Wanneer Mirabelle, Poms moeder, Patrick verwondt nadat hij met al zijn ondeskundigheid het paard had opgehitst, wordt Mirabelle verkocht. Daarop slaat Poms vrolijke luim om in verdriet, het veulen weigert te eten en als zijn moeder niet snel wordt teruggevonden, zal hij sterven.

Toegegeven, er zijn moeilijkere films om maken. Olivier Ringer koos een kindvriendelijke eerste langspeelfilm - zijn goed recht - en een verhaal dat al langer meegaat dan Bambi. Desalniettemin valt op dat dit een productie is van bijzonder hoog niveau. Je kunt je nog eens smalend uitlaten over zomerfilms voor de jongsten, maar dit is een film waar je met heel de familie naar kunt kijken - en waar je ook van geniet! Herkenbare Belgische personages en een flinke dosis humor vermijden dat het al te melig wordt. Het gouden hart van Julien de paardenverzorger, de toerist die zijn zoontje Eddy koste wat het kost in een wielrennerscarriŤre wil duwen, de hilarische politieagenten (waaronder de bekende komiek Marc Herman) die verjaagd worden door een boerin met een geweer; het zijn die kleine dingetjes die een wereld van verschil maken tussen een film met een ziel en een film die enkel geld moet opleveren. Als je zelfs de meest ervaren critici aan het lachen kunt krijgen door een bediende in een pompstation te laten zeggen: "t Zit hier vol Ardenezen", dan ben je toch goed bezig, hoor.

Le Poulain is een meeslepend verhaal van een jong zonder moeder. Richard Bohringer speelt een schitterende rol als Julien en het scenario mag dan soms een tikkeltje voorspelbaar zijn, voor een kind is dit pure magie. Traantjes zullen er altijd wel zijn, maar elk kind zal de zaal na deze film met de glimlach verlaten. Dan mag je zeggen dat het zomer is en er dan altijd minder sterke films spelen, dat het vakantie is en de kinderen uit verveling naar de bioscoop trekken, dat ouders voor een gemakkelijkheidoplossing kiezen door hun kroost neer te poten in een veel te grote zetel met een beker popcorn. Wie een film als deze kan maken, is tot grootste dingen in staan en weet waar de essentie van cinema om draait. Er is immers zoveel meer dan geld en glamour (iets wat ze lang niet overal begrepen hebben). Een film biedt de mogelijkheid om eventjes, heel kort, de sleur te verlaten en mee te leven met een denkbeeldige wereld. Dat Le Poulain niet in de eerste plaats op zoek gaat naar succes, maar naar een plaatsje in het hart, zal elk kind begrijpen, zowel de grote als de kleine.

Tom De Vreese