Homepage filmsalon
****************
L'ENFANT

REGIE:
Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne


*********


MET:
Jérémie Renier

Deborah François

Olivier Gourmet

*********


België / 2005 / 110 MIN.
*********


Verdeler:
Cineart

Intens sociaal bewogen drama van de Belgische cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne bekroond met de Gouden Palm

Hoewel onze Waalse landgenoten Jean-Pierre (54) en Luc (51) Dardenne reeds in 1978 hun eerste documentaire Le chant du rossignol maakten en daarna de documentaires Falsh en Je pense à vous zijn ze vooral bekend als cineasten van de morele drama's La Promesse, Rosetta en Le Fils

In L'Enfant is Jérémie Rénier, de twintiger Bruno. Zijn liefje is de 18-jarige Sonia (Deborah François). Net als zoveel werklozen in de streek leeft ze van een uitkering. Het stel is helemaal op zichzelf aangewezen en leeft aan de zijkant van de maatschappij. In de kleurloze stad Seraing, de arbeidersbuurt uit het Luikse waar de gebroeders Dardenne opgroeiden, betrekken ze een kleine kamer. Sonia is net moeder geworden van een jongetje, Jimmy. Ze houdt zielsveel van hem. Ook Bruno is dol op het kind maar verkiest toch zijn eigen leventje dat grotendeels bestaat uit stelen, inbreken, liegen en bedriegen. Van werken houdt hij niet. Dat is voor losers. Het leven is te mooi om je daarmee bezig te houden, schampert hij. Zal deze nonchalante kruimeldief die zich nog gedraagt als een kind de zware taak van het vaderschap kunnen dragen? Vooral als men weet dat als de kans zich voordoet om snel een pak euro's te verdienen, hij dit niet aan zijn neus laat voorbijgaan. Voor zijn louche praktijken kan hij rekenen op enkele tieners als handlangers. De inzet is deze keer Jimmy. Zonder medeweten van zijn partner verkoopt hij zijn pasgeboren zoontje voor vijfduizend euro. Niet lang na deze vreselijke daad, beslist hij alles in het werk te stellen om het kind terug te krijgen. Maar dat blijkt maar niet te lukken. Een stel gehaaide volwassenen zit hem voortdurend op de hielen.

Net als in hun vorige films levert het regisseursduo indringende cinema. Noch muziek, noch speciale effecten komen eraan te pas. De dialogen zijn levensecht, de situaties en de grauwe locaties herkenbaar. Zwiepende camerabewegingen ruimen plaats voor een ingetogen regie. Maar L'Enfant heeft nog andere verdiensten: de jonge hoofdrolspelers Jérémie Rénier (24) en Deborah François (18).

Rénier (debuteerde in La Promesse als een vijftienjarige jongen die zijn vader helpt in de mensensmokkel met illegalen), is verbluffend als Bruno die aan het einde van de rit spijt heeft van zijn daden en duidelijk laat blijken dat hij een geweten heeft. Zijn tegenspeelster Deborah François voor wie het haar eerste filmrol is, is zeer geloofwaardig. Een gastrol is er voor Olivier Gourmet als politieman.

Kortom: L'Enfant (verwijst niet enkel naar de baby maar vooral naar Bruno zelf) maakt een diepe indruk. Zo blijft de ontroerende slotscène die ruimte laat voor een beetje hoop dagenlang gegrift op het netvlies.

Meer dan terecht werd L'Enfant bekroond met een Gouden Palm op de 58ste editie van het festival van Cannes. Het is niet de eerste maal dat de broers Dardenne triomferen. Ze kregen een Gouden Palm voor Rosetta (1999) en tweemaal beste acteur (Emilie Dequenne voor Rosetta en Olivier Gourmet voor Le Fils (2002). Detail: de Dardennes ontvingen hun prijs uit handen van de Million Dollar Baby-acteurs Morgan Freeman en Hilary Swank. Hun overwinning droegen ze op aan Florence Aubenas, de Franse journaliste die op dat ogenblik sinds 5 januari gegijzeld werd in Irak, en haar chauffeur Hoessein.

Hopelijk gaan zoveel mogelijk mensen dit sociaal drama, in tijden waarin een kind verkopen een veel recenter fenomeen is dan het te vondeling leggen, zien. Een stevige aanrader!

Linda Crivits