Klip Filmbespreking
Homepage filmsalon
****************
KLIP

REGIE:
Maja Milos


*********


MET:
Isidora Simijonovic

Vukasin Jasni

Sanja Mikitsin

*********


Servi� / 2012 / 100 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Coming of age is everywhere

Misschien wel een must see voor vele ouders om uit te vissen wat hun kinderen zoal kunnen uitspoken tijdens hun afwezigheid. Klip van de Servische filmmaakster Maja Milos volgt het tienermeisje Jasna dat het thuis niet makkelijk heeft. Haar moeder spendeert alle aandacht aan de terminaal zieke vader waardoor Jasna zich volledig uitgesloten voelt. Ter compensatie gaat zij met haar vriendinnen op zoek naar liefde en vooral sex via datingsites waar ze niks verhullende foto�s van henzelf op plaatsen. Vervolgens filmen ze hun escapades om te scoren bij hun klasgenoten. Toch weet zij een knappe kerel te strikken op wie ze verliefd wordt, of dit wederzijds is twijfelachtig, toch doet Jasna alles om hem voor haar te winnen.

Ondertussen wordt de situatie thuis er niet beter op en laat Jasna uit verveling zich ook meeslepen in de gewelddadigheden van haar klasgenoten. Op zekere dag komt het tijdens een fuif tot een ernstige confrontatie tussen Jasna en haar vriend�

De denkwereld vatten van een modern tienermeisje is niet eenvoudig, zeker niet in filmvorm. Milos trekt gewoonweg alle registers open en monteert een mengeling van fictie, internetbeelden en selfmade clips (vandaar de titel) en meerdere expliciete sc�nes die zonder schroom in beeld worden gebracht (om te weten of deze echt zijn moet je de eindgeneriek helemaal uitkijken, het zit hem in ��n lijntje). Dit is een gedurfd debuut dat niet landgebonden is maar er wordt een universeel probleem behandeld dat zeer verontrustend in beeld is gebracht.

Patrick Van Laer