Homepage filmsalon
****************
KING OF DEVILS ISLAND

REGIE:
Marius Holst


*********


MET:
Stellan Skarsgard

Benjamin Helstad

Trond Nilssen

*********


Noorwegen / 2010 / 112 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

C4!

Op het Noorse eiland Bastoy is een strenge jeugdgevangenis gevestigd waar jongens tussen de 11 en 18 jaar terechtkomen. Veel zijn criminelen maar er zijn ook straatboefjes die voor een peulschil naar ginder wordt gestuurd om toch ook een onderkomen te hebben. We schrijven 1915 wanneer de jonge Erling, een walvisjager, op het eiland aankomt. Zijn echte naam zal hij een paar jaar niet aanhoren maar zal veranderen in C19 (slaapzaal C bed 19). Ondanks het zeer strenge regime heeft deze jongeman maar één doel voor ogen en dat is ontsnappen van het eiland. Ondanks zijn slimme ingevingen onderneemt hij een paar pogingen maar helaas zonder resultaat. Hierdoor straft hij steeds heel de slaapzaal maar jaagt hij de Gouverneur, zo laat de directeur van de instelling zich graag noemen, tegen hem in het harnas. Hij krijgt nog een goede raad mee:”Je zit met z’n allen op hetzelfde schip en je roeit samen tot het einde en je komt voor elkaar op”. Wijze woorden van een wijs man zou je zeggen maar Erling gebruikt deze woorden tegen zijn oversten.

Nadat Erling vriendschap heeft gesloten met Olav, de kameroverste die binnenkort vrij komt, proberen ze samen in te gaan tegen het onmenselijke en strenge regime. Echter zonder resultaat want een afstraffing komt er altijd. Dan gebeurt er iets, wat precies van alle tijden blijkt te zijn, dat de vonk aan de lont steekt. C5 wordt door de kamermeester ontboden omdat hij uitverkoren is om te mogen zingen voor het Comité dat binnenkort op bezoek komt. Dat zingen blijkt een nogal lugubere ondertoon te hebben want C5 vertoond rare vlekken op zijn lichaam en krijgt een hemelse schrik van de kamermeester. Ondanks het protest hierover bij de gouverneur botsen ze tegen een muur van onbegrip. Het verzet groeit en het zal tot een confrontatie komen die zijn gelijke niet kent

De openingsbeelden van de filmen roepen herinneringen op aan Shutter Island waarin twee mannen per boot worden gebracht naar de instelling waar zij enige tijd zullen moeten vertoeven. Tot daar stopt de vergelijking en gaat het verhaal clichématig te werk zoals de inlijving in het systeem, het voorlezen van de huisregels en de eerste confrontaties. Je hebt het allemaal wel eens eender gezien in een andere gevangenisfilm maar uit deze King of Devil’s Island straalt een zekere kracht uit die je niet kan negeren. Ondanks de soms onmenselijke taferelen blijft het gegeven geloofwaardig. Ook de rol van Stellan Skarsgard als gouverneur kan tellen als een van zijn beste rollen.

De film is gebaseerd op waargebeurde feiten over een instelling op het eiland Bastoy tussen fjorden, dat geopend was van 1900 tot 1953. Blijkbaar hadden de oversten het toch zo bont gemaakt dat het protest van de jongeren dat toen uitbrak moest onderdrukt worden met de hulp van 150 soldaten. Echte oorlogstaferelen die perfect in beeld in gebracht door Marius Holtz, niet zo gekend bij ons maar daar zou bij deze film wel eens vernadering in kunnen komen. De jonge acteurs spelen hun rol krachtig met de nodige overtuigingskracht en zoals gezegd: Stellan Skarsgard speelt de rol van zijn leven!

Patrick Van Laer