Homepage filmsalon
****************
JONATHAN RHYS MEYERS

Jonathan Rhys Meyers werd geboren op 27 juli 1977 in Dublin, Ierland. Omdat hij een hartafwijking had werd hij snel gedoopt in de hoop op optimale overlevingskansen (en de zegen van boven). Dat heeft blijkbaar goed geholpen want na zijn langdurig verblijf in het ziekenhuis herstelde hij van zijn kwaal. Buiten dat had hij tumultueuze jeugdjaren: zijn ouders gingen uit elkaar en zijn moeder moest dan instaan voor de opvoeding van vier kinderen. De school hoefde voor hem helemaal niet. Jonny, zoals ze hem in jeugdjaren noemde, werd van school gestuurd op zestienjarige leeftijd. Niets anders te doen slenterde hij maar wat rond in biljartcafés waar hij op zekere dag werd aangesproken door de verantwoordelijke van een castingbureau met de vraag of hij stante pede auditie wou doen op straat. Men was op zoek naar iemand met een aparte uitstraling voor de hoofdrol in The War Of The Buttons. Na drie dagen bleef hij alleen over met Gregg Fitzgerald, die dan ook met de hoofdrol aan deh aal ging. Totaal verontwaardigd door deze tegenslag besloot Jonathan te stoppen met acteren.

Maar dan werd hij opgebeld door hetzelfde bureau voor een reclamespotje voor Knorr. Hij nam dit aan maar was beschaamd dat hij dit had gedaan maar snel volgde er aanbiedingen voor andere films zoals A Man Of No Importance. Het begin van een spannende carrière. Zijn eerste grote optreden was in een film van Neil Jordan Michael Collins waarin hij de moordenaar van deze opstandeling mocht vertolken. Na een paar kleinere rollen in films kwam de definitieve doorbraak: The Maker naast Matthew Modine en Telling Lies In America met Brad Renfro en Kevin Bacon. Al vrij snel kreeg hij de hoofdrol in een prent over glamrock en glitter Velvet Goldmine in een regie van Todd Haynes in de rol van Brian Slater. Hiermee kon hij zich volledig uitleven en zijn aparte uitstraling kwam helemaal tot zijn recht. Hij mocht zelfs enkele nummers zelf zingen zoals Sebastian, Baby's On Fire en Tumbling Down.

In hoeveel films hij dan heeft meegedaan is teveel om op te noemen maar steeds acteerde hij naast grote namen zoals Anthony Hopkins en Jessica Lnag in Titus, Asia Argento in B-Monkey, Christina Ricci in Prozac Nation. Jammer genoeg zijn veel van zijn films direct doorverwezen naar de videomarkt zodat zijn naam een beetje in vergetelheid dreigte te geraken. Dan kwam Ben It Like Beckham waarin hij voetbaltrainer van een damesvoetbalploeg vertolkte. Een ommekeer was in zicht. Zelfs de Belgische regisseur Julien Vrebos castte hem voor de rol van in The Emperor's Wife, Oxide Pang bedacht hem met de hoofdrol in The Tesseract en Oliver Stone bedacht hem met een bijrol in Alexander.

Woody Allen deed beroep op hem voor de hoofdrol in Matchpoint naast Scarlett Johansson waarin hij een tennisleraar vertolkt die hoopt op een beter leven en hierbij alles in het werk stelt op dit ook te behouden. Binnenkort kan je hem zien in een miniserie over Elvis waarin hij The King Himself is. Als klap op de vuurpijl heeft hij ook een aandeel in Mission Impossible 3. Misschien staat nu zijn internationale doorbraak voor de deur.

Filmbesprekingen op filmsalon

Alexander
The Emperor's Wife
The Tesseract
Bend It Like Beckham