Homepage filmsalon
****************
JESSICA BIEL

Onlangs werd ze door Esquire Magazine verkozen tot Sexiest Woman Alive en mag zich daardoor de opvolgster noemen van Angelina Jolie. Vanaf deze week is ze te zien in de nieuwe Cameron Crowe film Elizabethtown waar ze de verwende bitch mag spelen die liever een rijk vriendje heeft dan een vriendje rijk. Reden genoeg om haar eens onder onze microscoop te leggen.

Als Jessica Clair Biel zag ze het levenslicht op 3 maart 1982 te Minnesota. Op negen jarige leeftijd had ze als doel om zangeres te worden. Ze speelde dan ook in bekende muzikale theaterstukken als Annie, The Sound Of Music en Beauty And The Beast. Echter haar naturelle schoonheid deed het roer omslaan. In 1994 wordt ze ontdekt in Los Angeles op The International Modeling and Talent Association Conference waarna de weg open ligt voor modelwerk en een beurs voor de Young Actors Space. Een acteursvereniging waar ze onder de hoede valt van haar huidige manager Jeff Morone. Twee jaar later maakt ze al haar televisiedebuut - taltijke tv-commercials niet meegerekend - met de serie 7th Heaven waarin ze zes volle seizoenen zal meedraaien en nu nog steeds eens een gastoptreden doet. Reden hiervoor: na zes jaar wou ze van onder haar contract maar Aaron Spelling weigerde dit, ook wanneer Biel semi-naakt ging poseren in het magazine Gear. Zowel foto's als artikel kwamen shockerend over bij bepaalde mensen - haar aanvankelijke doel - maar het contract werd niet opgezegd.

De genoemde serie werd een Amerikaanse hit en al snel mag ze eveneens haar filmdebuut maken. 14 jaar is ze dan wanneer ze als rebelse kleindochter van Peter Fonda mag opdraven in diens Golden Globe performance winner Ulee's Gold. Ze verschijnt dan nog in zwakke familiekomedies als I'll Be Home For Christmas en Summer Catch (samen met Freddie Prize Jr, die ook al in een slechte komedie speelde met onze vorige babe Jessica Alba). Vanaf 2002 begint haar naam internationale bekendheid te verwerven. Op commercieel vlak zijn er commercials voor L'Oréal, op filmvlak treedt ze aan in Roger Avary's The Rules Of Attraction. Vanaf dan gaat het alleen maar bergop. De eerste keer dat ik ze tegenkwam, met een zeer aangename kennismaking, was in de remake van The Texas Chain Saw Massacre waarin ze gans de film rondloopt met een wit topje. New Line Cinema ziet het (commerciële) talent in haar en schakelt ze meteen in in de mobiele Phone Booth opvolger Cellular en in de (voorlopige) afsluiter van de Blade-trilogie waar ze haar lenigheid mag tonen. Geen begenadigde acteerprestaties, maar haar uitstraling wordt warm onthaald. Dit jaar trad ze aan in de lichtjes geflopte Columbia blockbuster van de nazomer Stealth, een rol die ze aanvankelijk tot twee keer toe weigerde maar na lang aandringen van actieregisseur Rob Cohen toch aannam. Zegt ze over de film: "This movie is a serious film, and I don't believe I was hired for my looks. But even this film has a scene with me in a bikini. When I read it in the script, I didn't like it at first, but I eventually realized that it fits into the context of the story. Of course, I didn't expect them to be selling the movie using my butt in a bikini. But that's how Hollywood works, if I don't want to do it, I'm sure there are plenty of girls who will."

Vier opeenvolgende films die allen door ondergetekende werden beschreven. Toeval? In Elizabethtown heeft ze een bijrol maar ze speelt deze wel met het nodige gladde venijn. Een knappe griet die rijkaards aan de haak wil slaan omwille van hun geld, niet omwille van de liefde. Haar volgende film zou het drama London zijn waar ze de cast zal aanvoeren. Daarna flankeert ze de zijde van Edward Norton in het avontuur dat The Illusionist moet worden. Haar oeuvre zal dus breder worden. Wat ze trouwens in acteren ziet, kan ze goed omschrijven: "Being someone I'm not for a period of time and loving every minute of being in someone else's skin."

Films op www.filmsalon.be

Stealth
The Texas Chainsaw Massacre
Blade Trinitry
Cellular