Homepage filmsalon
****************
JAKE GYLLENHAAL

Een beetje vreemde eend in de bijt deze Jake Gyllenhaal. Hij is niet het typische Hollywoodproduct en kiest zijn rollen zorgvuldig uit, balancerend tussen cinefiel en ultracommerciŽle producties. Deze eerste keer dat hij echt opviel in een film die werd uitgebracht in de Benelux was Donnie Darko over een tiener met enorme groeipijnen (de twist op het einde verklaarde vanwaar het echte zeer kwam). Toch was het tien jaar daarvoor in City Slickers van Ron Underwood dat hij praktisch onopgemerkt zijn debuut maakte. Na Donnie Darko acteerde hij nog in enkele films die onze bioscoopzalen nooit hebben gehaald zoals Bubble Boy en Highway

Het was dan wachten tot in 2004 toen hij in The Day After Tomorrow de student Sam Hall vertolkte, een kereltje dat echt bij de pinken was want hij redde een groot aantal mensenlevens gedurende een indrukwekkende klimaatsverandering op onze planeet. De regie was in handen van Roland Emmerich dus je kan al raden welke richting de actie uitdraaide en de fans zagen echt dat Jake verzeild was geraakt in de verkeerde film.

Zo te zien heeft hij zich ernstig herpakt want hij acteert nu naast Gwyneth Paltrow en Anthony Hopkins in de film Proof (die de prijs heeft gewonnen voor Beste Muziekscore op Filmfestival Gent) en trekt hij ten strijd in de Golfoorlog in de film Jarhead. Het meest gewaagde project is wel de film Brokeback Mountain van Ang Lee over twee cowboys die graag paardje rijden, met en op elkaar.... . Kan nog mooie plaatjes opleveren want zijn tegenspeler is niemand minder dan Heath Ledger die in A Knight's Tale ook al te paard met de lans vooruit zijn tegenstander mocht uitschakelen. De film is gebaseerd op het werk van E. Annie Proulx. Het zijn films om naar uit te kijken!

Filmbesprekingen op filmsalon

Jarhead
The Day After Tomorrow
Donnie Darko