Homepage filmsalon
****************
HEATH LEDGER

Deze Australische blonde knapperd is geboren op 4 april in 1979. Op school stond hij voor twee keuzes: ofwel in de kookklas ofwel dramalessen volgen. Staand voor een voldongen feit volgde hij dramaturgie waarin hij gelukkig uitblonk. Maar zijn medestudenten erkenden zijn talent niet, eerder uit jaloezie dan uit mensenkennis, maar ja zo gaat het eenmaal in het leven. Op zeventienjarige leeftijd besloot hij samen met een kameraad de koffers te pakken, de school te verlaten om samen richting Sydney te reizen. Want daar zouden alle dromen uitkomen. Zo had hij toch van horen zeggen.

Na veel zwoegen, zweten en audities doen kreeg Heath uiteindelijk een kleine rol aangeboden in Blackrock (1997), over een tienerverkrachting. Helemaal niet tevreden over het resultaat probeerde hij het op televisie. Tot zijn verwondering kreeg hij toch twee rollen aangeboden in een show die Sweat noemde waarin hij een keer een zwemmer wqas en de andere keer een homoseksuele fietser. Hopend om via deze weg ontdekt te worden speelde hij nog een paar keer mee in Home And Away. Een betere poging tot het sterrendom deed hij in Two Hands, een lollige film over geesten (vertoond op het bifff) en dan kwam uiteindelijk zijn doorbraak: 10 Things I Hate About You. Toch wilde hij zich niet vastpinnen aan tieneridoolrollen en toen kreeg hij de kans om mee te doen in The Patriot naast Mel Gibson en dat was een schot in de roos.

Toen volgde de ene aanvraag na de andere. Heath koos zijn rollen zeer zorgvuldig uit: Monster's Ball, Ned Kelly (naast Orlando Bloom) en The Order. Nog meer belangstelling kreeg hij dankzij A Knight's Tale, een moderne versie over het middeleeuws steekspel.

Dat hij de juiste rollen bleef aannemen is enkel een pluspunt te noemen. Van Lords Of The Dogtown tot The Brothers Grimm, naast Matt Damon, zijn perfecte keuzes te noemen. Dat hij niet vies is van een risicovolle rol zoals nu in Brokeback Mountain naast Jake Gyllenhaal. In deze bijzondere Ang Lee film vertolkt hij een homoseksuele cowboy. Inderdaad een cowboy die het beu is om schapen te hoeden wil ook eens wat anders dan het gebleit van die beesten aan te horen.

31/01/2008: op 22 januari 2008 overleed Heath Ledger in Manhattan te New York. Over zijn doodsoorzaak wordt heel wat gespeculeerd maar blijkbaar stierf hij ee natuurlijke dood. Zijn testament zal te zien in de zomer waar Heath Ledger inThe Black Knight, de eerste Batman Begins-sequel, de rol zal vertolken van The Joker. Een sterk acteur is heengegaan.

Filmbesprekingen op filmsalon

A Knight's Tale
The Four Feathers
Brokeback Mountain