Homepage filmsalon
****************
GEORGINA VERBAAN

Eén van de belangrijkste rijzende sterren aan het Nederlandse filmfirmament is ongetwijfeld de bloedmooie Georgina Verbaan. Tijdens het FESTIVAL VAN DE SOCIALE FILM ANTWERPEN zal ze te zien zijn in wat haar grote doorbraakfilm moet worden, nl. Joyride van Frank Herrebout. Maar ze was niet meer aan haar proefstuk toe.

Georgina Carolina Verbaan werd geboren in Den Haag op 9 oktober 1979. Na een klein rolletje in de tv-reeks "Consult", deed ze een screentest voor de rol van Kim Verduyn in de spin-off van de populaire tv-reeks "Goede tijden, slechte tijden" (van begin jaren 1990). Deze rol in Goede tijden, slechte tijden: de reünie (1998) werd haar echter afgesnoept door Angela Schijf. Als troost kreeg Georgina het kleinere rolletje van Hedwig Harmsen.

Na nog enkele kleine rollen in Enigma van Paul Ruben (1999) en de reeks Hertenkamp van Pieter Kramer (1999) kreeg ze haar eerste grote kans in de hoofdrol van de jongerenkomedie Costa! van Johan Nijenhuis (2001), rol die ze mocht hernemen in de daaropvolgende gelijknamige tv-reeks (2001). Ze was ook te zien in Soul Assassin van Laurence Malkin (2001) en had een gastrol in de tv-reeks Dok 12 (2001).

Als Treesje Waanwolf werd ze de revelatie van Volle Maan, eveneens van Johan Nijenhuis (2002) en het jaar daarop had ze al een belangrijke rol in de actiefilm Adrenaline van Roel Reiné en in Pista! van Marc Willard. 2004 was een uiterst belangrijk jaar voor Georgina. Vier belangrijke rollen vielen haar te beurt in achtereenvolgens Lulu van Victor Nieuwenhuys en Maartje Seyferth, Amazones van Esmé Lammers, als Mevrouw Mug in Erik of het klein insectenboek van Gidi van Liempd en als fotomodel in Theo van Gogh's 06/05. Met van Gogh werkte ze ook nog mee aan zijn laatste film, het voor tv gemaakte Medea.

In Joyride speelt ze haar eerste grote, dramatische rol als deel van een trio meiden die een auto stelen, de eigenaar kidnappen en naar het zuiden van Frankrijk trekken om de oude legende van Troisvierges terug tot leven te roepen: in dit kleine dorpje nabij Nice werd in de 18e eeuw een jongeling op rituele wijze vermoord door drie novices.

Naast acteren houdt Georgina ook nog van het schilderen van exploderende lichamen, orgels en engelen. Ze was een tijdlang de vriendin van acteur Daniel Rivas, die ze ontmoette in Kaapstad, tijdens het draaien van Adrenaline.

Tot slot nog dit: wil je Georgina in al haar pracht en glorie bewonderen, kijk dan in het december 2004-nummer van Playboy: een fotoreportage om bij weg te dromen.