Homepage filmsalon
****************
EATERS

REGIE:
Marco Ristori
Luca Boni


*********


MET:
Gugliemo Favilla

Alex Luchcchiesi

Claudio Marmugi

*********


Italië / 2010 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

zombiemania

Het zombiegenre komt en gaat en tijdens het BIFFF 2011 hebben we kunnen kennismaken met de creatie van enkele jonge navolgers van Lenzi, Fulci, Deodato. Zoals vaak in zombiefilms is er één of ander virus uitgebroken dat de mensen transformeert tot kwijlende, bloeddorstige zombies. De twee zombiejagers Igor en Alen bestrijden het leger ondoden terwijl hun goede kennis Gyno, in een afgelegen schuilplaats een remedie probeert te vinden om het proces om te keren.

Een belangrijk element in de film is de vriendin van Alen die opgesloten zit in hun hun uitvalbasis. Zij blijkt een gezonde drager te zijn van het virus. De zombiejagers moeten proefkonijnen vinden wiens bloed Gyno mengt met besmette individuen om zo een antivirus te ontwikkelen. Wat hij er echter niet bij vermeld is dat hij die een nieuw ras wil scheppen door gezond bloed te injecteren in zombies en vice-versa. Het moet een soort van nieuwe zombiemens worden die volledig normaal kan functioneren en zonder die irritante drang naar menselijk vlees.

Terwijl Igor en Alen duchtig op zoek gaan naar gezonde exemplaren wijkt de snode wetenschapper er niet voor terug om seks te hebben met Alexis om haar te bevruchten om zo een nieuw ras te scheppen.

De regisseurs wilden expliciet geen old school zombiefilm maken en een soort van nieuw genre in een genre maken. Ze stelden het idee voor aan diverse investeerders maar die waren niet zo kwistig met geld en het project werd in de ijskast gezet tot Uwe Boll interesse toonde om hun film te verdelen. Het is een soort van zombieroadmovie geworden met een luidruchtige soundtrack die vanaf minuut één uit de luidsprekers schalt. Er zitten goeie, eigenzinnige ideeën in maar die worden vakkundig de nek omgewrongen door een slepend scenario.

Tijdens de zoektocht van de jagers worden ze geconfronteerd met een gekke schilder, een bende neo-nazi's die er zo hun eigen experimenten op nahouden en de dochter van de Plaguespreader, een extreme katholiek die naar eigen zeggen verantwoordelijk is voor het verspreiden van het virus. De dochter van die gekke fantast blijkt de enige gezonde vrouw te zijn die ze kunnen vinden en met hun drieën gaan ze Gyno confronteren die ondertussen besmet is geraakt en Alexis zwanger heeft gemaakt. Wat volgt is de ultieme confrontatie met Gyno die de krankzinnigheid nabij is.

Enkele leuke ideeën en zéér goed special effects van de hand van Dario Argento's FX team kunnen het zich voortslepende verhaal, ondersteund door de vermelde, irritante en doofmakende soundtrack, niet redden. Wat een originele zombieprent had moeten worden verzuipt in een luidruchtige aaneenschakeling van voorspelbare actiescènes en mak spel van de hoofdauteurs.

Geef mijn maar een gedateerde old school zombiefilm.

Pat Cronenberg