Homepage filmsalon
****************
DOGTOOTH

REGIE:
Yorgos Lanthimos


*********


MET:
Christos Stegioglou

Michelle Valley

Hristos Passalis

*********


Griekenland / 2009 / 96 MIN.
*********


Verdeler:
De Filmfreak

De hoektand van de samenleving

Tot zekere leeftijd kan je kinderen wijsmaken wat je wil. Eenmaal het verhaaltje van Sinterklaas wordt doorprikt begint de kroost toch te beseffen dat er meer is dan alleen maar mannen met baarden die met hun zwarte knecht jaarlijks een verrassing komen geven. Dat er nog andere en leukere dingen in het leven zijn zullen ze snel ontdekken. Als ouder kan je alleen maar hopen dat ze op het rechte pad blijven gaan. Ook meermaals wordt er afgevraagd wat je als ouder kan doen om je kind te beschermen tegen negatieve invloeden. Het Griekse echtpaar Christos en Michelle hebben hier het volgende op gevonden. Hun kinderen mogen de ommuurde villa niet verlaten tot hun hoektanden uitvallen. Dus in enkele woorden is dat: ondanks hun leeftijd, ze zijn toch al een stuk in de twintig hebben zij nog nooit de buitenwereld gezien hoe ze echt is. Zij worden constant onder de duim gehouden met leugens en valse verrassingen. Als er een vliegtuig overvliegt hopen zij dat deze neerstort want diegene die het vind mag het houden. Ze hebben al een verzameling vliegtuigjes (hoe ze er aan komen moet je echt in de film ontdekken). Educatie gebeurt via cassetjes waarbij elk woord een eigen interpretatie krijgt. Kortom de kinderen worden stevig onder de duim gehouden door hun ouders. Zo zijn de twee dochters en hun zoon de naiėviteit zelf.

De vader heeft echter een hoogeplaatste functie. Als hij ’s morgens met de auto buiten rijdt hopen de kinderen hem heelhuids terug te zien want even buiten de villa is het een gevaarlijke wereld. Soms brengt de vader een vrouw, Christina, mee om de seksuele behoeftes van zijn zoon te bevredigen. Maar alles moet volgens een bepaals ritueel gebeuren. Maar Christina houdt zich niet aan de opgelegde regels en brengt nieuwe voorwerpen en woorden in huis, iets waar men het fijne van wil weten en zorgen voor ongewone situaties in het huis. Volgens de kinderen moet er meer zijn buiten de muren. Hun nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, zal men kunnen ontsnappen?

De film Dogtooth omvat veel meer dan hierboven wordt omschreven. De ouders worden inventief gekarakteriseerd waarbij soms hun trukkendoos bodemloos blijkt te zijn. De uitwerking is soms hilarisch dan weer wreedaardig of een combinatie van beiden. In het begin is het een beetje moeilijk om in de denkwereld te komen van de personages maar eenmaal je het beet hebt is het zwarte humor van de bovenste plank. Verantwoordelijk voor dit vreemd hersenspinsel is Yorgos Lanthimos, die wordt gerekend bij een golf van nieuwe Griekse filmmakers. Op pakweg anderhalf uur creeėrt hij een totaal vreemd universum met een eigen code, iest wat niet velen gegeven is. Dogtooth is eigenzinnige cinema eerste klas. Jammer van het plotse einde

Patrick Van Laer