Homepage filmsalon
****************
<>******

REGIE:
Frank Van Mechelen

*********

*********


MET:
Koen De Bouw

Filip Peeters

Axel Daeseleire

*********


België / 2004 / 110 min.
*********


Verdeler:
KFD

Verdienstelijke, sfeervolle psychologische thriller

Jij bent weduwe maar voor een man die zijn kind verliest bestaat er zelfs geen naam, fulmineert Tom halfweg De indringer, de eerste langspeelfilm van Frank Van Mechelen (maker van onder meer sitcoms zoals De familie Backeljau, Raf & Ronny, tien tv-films Aspe en de prestigieuze dramaserie Stille Waters). Voor het scenario tekent Ward Hulsemans (Stille Waters en Witse) terwijl Eric Wirix van Skyline Entertainment optreedt als producent.

Bij de gescheiden Tom Vansant (Koen De Bouw), een urgentie-arts van een Brussels ziekenhuis, slaan de stoppen door als zijn veertienjarig dochtertje Louise plots uit zijn leven verdwijnt. Hulp van zijn beste vriend, de politieman Wes (Axel Daeseleire) baat niet. Anderhalf jaar later is hij, gekweld door schuldgevoelens, nog steeds wanhopig aanwijzingen aan het zoeken. Op een nacht ontmoet hij in een Brussels café de zestienjarige ontredderde Charlotte (revelatie Maaike Neuville). Ze blijkt achttien maanden voordien van huis weggelopen te zijn. Hoewel ze weigert iets te zeggen over die periode, raakt Tom langzaam in de overtuiging dat dit meisje hem meer kan vertellen over zijn dochtertje. Als Charlotte door de politie herenigd wordt met haar familie (veearts Henri Florent, zijn echtgenote Arlette en hun 18-jarige zoon) in Bergamont, een van de buitenwereld afgesneden Ardens dorpje, reist hij haar achterna. Hij komt er terecht in een gesloten gemeenschap en bovendien vijan! dige leefwereld. Gaandeweg leert hij enkele bizarre personen (allen familie van elkaar!) kennen en ontdekt hij dat ze allen mysteries met zich meedragen. Ook leert hij er opnieuw liefhebben als hij de jonge kinderloze weduwe Erika (Els Dottermans) ontmoet. Zij helpt hem zijn persoonlijkheid terug te vinden. Tevens wakkert ze de haat van de dorpsbewoners nog aan, vooral dan van de lokale boswachter Roland (Filip Peeters). Deze krachtige man van de natuur wordt de rechtstreekse tegenstander van Tom.

Meer vertellen zou echter zonde zijn. Enkel nog dit: alle personages worden uitmuntend vertolkt. Samen met een briljante Koen De Bouw, gedreven om te weten, stuwen ze deze complexe film naar een verrassende ontknoping die de kijker bij de keel grijpt. De mooie fotografie van Lou Berghmans en de toepasselijke muziek van Steve Willaert doen de rest in De Indringer, géén opvolger van De zaak Alzheimer, maar een verdienstelijke sfeervolle psychologische thriller.

Linda Crivits