*
****************
----------------

REGIE:
Andrew Parkinson


----------------------------------------------


MET:
Beverly Wilson (Jo)

Antonia Beamish (Ann)

Brendan Gregory (Reece)

Anna Swift (Sian)

----------------------------------------------


UK / 2001 / 90 min.

----------------------------------------------


ZOMPIGE ZOMBIES

Het gaat echt niet goed met de mensheid. Nadat de medische wetenschap naarstig op zoek is gegaan naar een antivaccin voor het aids-virus stelt zich een nieuw probleem. Plotseling is er een ziekte ontstaan die het menselijk lichaam helemaal aftakelt. Het begint met een klein zweertje dat steeds groter wordt om nadien helemaal los te barsten. De slachtoffers van deze vreemde ziekte gedragen zich ook alles behalve normaal. Zij krijgen zin in lekker mensenvlees. Hiervoor zouden zij alles doen. Eenmaal gebeten krijgt de vleesdonor dezelfde symptomen als zijn eter. De dokters zitten werkelijk met de handen in het haar want er is geen remedie voor. Zelfs een besmet persoon te pakken krijgen is al een opgave want deze creaturen houden zich op in schuilplaatsen. Heel deze situatie dreigt uit de hand te lopen want het gevaar bestaat dat als iedereen besmet is dreigt de mensheid uit te sterven.

De film verteld het relaas van verschillende mensen en volgt ze op de voet. Een stel meisjes verzorgen hun besmette vriendin met de nodige aandacht. Het gaat zelfs zover dat ze op strooptocht gaan om vers mensenvlees te kunnen geven aan haar. Een man plukt verschillende besmette mensen van de straat en ondervraagt hem in zijn kelder om gegevens in te winnen over zijn vermiste dochter. Indien zij geen informatie kunnen geven worden ze gedood en hun zombieresten worden in de vuilnisbak gekieperd. Een jongeman komt tot de ontdekking dat hij besmet is en probeert hierin te berusten. Hij leert zijn ziekte te aanvaarden ook al urineert hij bloed, vallen er hele stukken huid van zijn lichaam en dreigt zijn buik helemaal open te scheuren. Ook hij probeert op zijn manier aan vers vlees te komen. Iedereen van deze mensen weet waar het begint maar zal moeten gissen waar het eindigt.

Dead Creatures is een op en top zombiefilm maar wijkt volledig af het vertrouwde concept. Geen massaal aanvallende halfdoden die mensen tegen de sterren op openscheuren en verorberen zoals in de films van George A. Romero of Lucio Fulci. Ze worden voorgeteld als mensen van heu... vlees en bloed opgezadeld met een terminale ziekte. Ieder ervaart zijn ziekte op zijn manier en dat is waar deze film op focust. Noem het gerust een sociaal drama want de beeldsetting of opbouw doet sterk denken aan de films van Mike Leigh of Ken Loach. De camera focust op de levensomstandigheden van de zieke en gezonde mensen.

Net zoals zijn schoolvoorbeeld George A. Romero wil regisseur Andrew Parkinson zich vastbijten in het zombiegenre zoals zijn voorganger I Zombie. Niet maakt hij flauwe afkooksels van de originelen maar brengt hij eigen impulsen en visies toe aan het concept. De menselijke focus krijgt voorrang. Soms zeer bloedige scènes brengen afgunst en walging teweeg bij de kijker die zich op den duur afvraagt waarom dit allemaal nodig is. Vergeet echter niet dat je naar een horrorfilm zit te kijken en dat de sociale achtergrond echter maar bijzaak is en het verhaal draaiende houdt. De uitzichtloosheid van de karakters weet hij perfect te situeren door ze soms ellenlange dialogen te laten voeren over stomme alledaagse dingen.

Dead Creatures is een unieke belevenis in dit genre ook al moet je om heel de film te doorstaan een ijzersterke maag hebben en niets hebben gegeten voor de voorstelling. Smakelijk!

Patman