Homepage filmsalon
****************
COWBOY

REGIE:
Benoit Marriage


*********


MET:
Benoit Poelvoorde

Julie Depardieu

Gilbert Melkhi

*********


België / 2008 / 96 MIN.
*********


Verdeler:
Belga Films

The cowboy and his roots

Daniel Piron, voormalig links politiek activist en columnist, moet het heden ten dage stellen met een televisieprogramma rond verkeersveiligheid. Ondanks het feit dat hij soms originele invalshoeken heeft, lopen er toch regelmatig dingen fout. Terugdenkend aan het verleden vraagt hij een gunst aan zijn redactie: vijfentwintig jaar geleden heeft een zekere Sacchi om politieke overtuiging een bus gekaapt met veertienjarige kinderen. Zijn antikapitalistische eisen werden nooit ingewilligd omdat hij kort na zijn daad werd gearresteerd. Piron wil graag een documentaire draaien waarbij hij alle betrokkenen wil samenbrengen: dader, de slachtoffer, buschauffeur en politie-inspecteur. Zijn idee bestaat erin om een busreis, liefst de bus van destijds, te ondernemen van de Ardennen naar de Belgische kust. Dit zou therapeutisch moeten werken voor alle partijen.

Bij de voorbereidingen loopt het reeds mis. Sacchi is nu een gigolo die in een kast van een huis woont, de nu veertigjarige kinderen van destijds lopen niet warm voor een medewerking en de buschauffeur is seniel geworden. Daniel heeft gelukkig een sterke psychologische overtuigingskracht en uiteindelijk kan hij zijn grote droom waarmaken: deze ultieme documentaire zal de kroon op zijn werk worden. Maar verschillende omstandigheden maken zijn werk niet eenvoudig. Ook op privé-vlak loopt het fout. Zijn vrouw wil meer aandacht van hem, zwanger geraken lukt niet, kortom de juiste psychologie op thuisfront zou meer op zijn plaats zijn maar willes nilles wil Piron zijn documentaire maken maar meermaals zal hij zichzelf tegen komen tijdens dit project

Franse sociale drama’s laten niets aan het toeval over. Steeds wordt er op een sterk onderbouwde structuur soms verschillende thema’s behandeld. De uitwerking hiervan is meestal een combinatie van drama en humor. Dit wordt versterkt door de herkenbaarheid (iets wat Vlaanderen dan toch ook uiteindelijk heeft ontdekt met Van Vlees En Bloed), waarbij men meermaals de vraag stelt of dit wel bedoeld is als grap of als pijnlijke realiteit te klasseren. Voor deze Cowboy is de protagonist iemand die een beetje is blijven hangen in het verleden zich vasthoudend aan zijn idealen van weleer. Met oogkleppen door het leven lopend stapelen de confrontaties zich op. Toch zullen les petits choses de vie voor de nodige oplossingen zorgen.

Het is de tweede keer dat Benoït Poelvoorde samenwerkt met Benoït Marriage, eerder deden zij dat al voor Les Convoyeur attendent, een ode aan het gezin dat zich afspeelt rond het millennium. Cowboy is een ode aan het leven waarbij de levensloop wordt uitgelicht van een bepaald persoon, niet chronologisch in beeld gebracht maar door terug te vallen op een gebeurtenis uit zijn verleden. Oude ideologie wordt geplaatst tegenover de moderne maatschappij en deze confrontatie blijkt te werken. Voeg hierbij nog de droge humor van Poelvoorde en de rake vertolkingen van alle acteurs en je bent vertokken voor een gezellig filmavondje. Het is nu echt uitkijken naar de volgende van Marriage!

Patrick Van Laer