Homepage filmsalon
****************
<>************

REGIE:
Lieven Debrauwer

*********

*********


MET:
Marilou Mermans

Rik Van Uffelen

Viviane De Munck

*********


België / 2004 / 84 min.
*********


Verdeler:
Cineart

Oost west thuis best

Confituur is de opvolger van de ontroerende en poëtische film Pauline & Paulette, het regiedebuut van de Gentse scenarist/regisseur Lieven Debrauwer (°1969) die op het Cannesfestival '01 de Publieksprijs in ontvangst mocht nemen. Eerder maakte dit talent korte films zoals onder meer de met prijzen overladen Leonie ('96) met Dora Van Der Groen en Rik Van Uffelen in de hoofdrollen, Testament ('97) gebaseerd op het waargebeurd verhaal van zijn grootmoeder en de onopgemerkte korte film Dichten… wat is dichten dan? ('99), naar aanleiding van het Guido Gezellejaar.

In Confituur staan de stuurse schoenmaker Tuur (Rik Van Uffelen) en zijn vrouw Emma (Marilou Mermans) centraal. En omdat ze vijftig jaar getrouwd zijn worden ze door de familie en het ganse dorp in de bloemen gezet. Dit is echter niet helemaal naar de zin van jubilaris Tuur. Tijdens het feest glipt hij er stiekem vandoor om zich te gaan amuseren in de nachtclub van zijn knappe zus Josée (Chris Lomme) en haar zingende vriendin (de Nederlandse cabaretière Jasperina de Jong). Het is pas 's anderendaags dat zijn vrouw opmerkt dat hij zelfs niet in zijn eigen bed geslapen heeft. Emma is van de wijs. De schoenwinkel dient immers geopend en haar bedlegerige autoritaire schoonzus Gerda (Viviane de Muynck) dient verzorgd. Allerlei vragen spoken door het hoofd van Emma. Wat is er aan de hand? Waarom liet Tuur haar in de steek? Is het de aanwezigheid van Gerda die hem op de zenuwen werkt? Is het de alledaagse sleur in zijn atelier? Emma beseft dat het leven verdergaat. Als ze later verneemt dat hij bij zijn zus logeert is ze furieus. Vooral omdat de twee zussen reeds jaren met elkaar in onenigheid leven. Maar Emma neemt het heft in eigen handen. Ze probeert zich te vinden aan de werkbank van Tuur maar slaagt niet in haar opzet. Ook krijgt ze af te rekenen met zowel eerlijke als oneerlijke klanten. Pas gaat het haar voor de wind als ze haar confituur, gemaakt op de tonen van de Radetzkymars, te koop aanbiedt in plaats van schoenen te herstellen. Ondertussen denkt ze aan Tuur.

Hoewel Confituur niet meer is dan een flinterdun, herkenbaar uit het leven gegrepen tragikomisch verhaaltje over familiebanden kiest het toch de weg naar het hart. Eveneens zal het sommige toeschouwers, wanneer Tuur met hangende pootjes terug naar huis keert, aan het denken zetten en de boodschap Oost west thuis best misschien beter in de oren doen klinken. Verder is er nog Debrauwers scherp oog voor details die opnieuw een nostalgische Vlaamse sfeer oproept.

Op de Giornate degli Autori (auteursdagen), een nieuwe nevensectie van het Venetiëfestival die Debrauwer mocht openen, kon de film rekenen op een warm onthaal. Hoe de film, afsluiter van de 31ste editie van het Filmfestival Vlaanderen-Gent, hier zal onthaald worden, blijft een vraagteken.

Nu als is het voor sommigen kwezelcinema èn voor anderen een nieuwe Vlaamse filmhit! Aan u om te oordelen!

Linda Crivits