****************
CHARLIZE THERON

De Zuid-Afrikaanse Charlize Theron won op 1 maart op 28-jarige leeftijd de Oscar voor Beste Actrice voor haar optreden in Monster. Ze produceerde deze film zelf omdat ze genoeg heeft van haar rollen als het blonde gangsterliefje. Theron wil en kan als geen ander vertellen over de ellende die wordt aangericht door geweld. Filmsalon sprak haar tijdens triomftoer door Zuid-Afrika in Kaapstad.

In Zuid-Afrika wordt Charlize Theron op handen gedragen. Van de huidige president Thabo Mbeki kreeg ze een stuk goud in rots. 'Het hele land is ontzettend trots', zei hij haar. Ze werd ook persoonlijk gefeliciteerd door de voormalige president Nelson Mandela. Theron, die bij de Oscars haar ogen drooghield, raakte nu zichtbaar geëmotioneerd.

Dronken
Theron wordt als voormalig fotomodel vaak geprezen voor haar uitstraling die zo authentiek 'Hollywood' is, helemaal à la Jean Harlow en Lana Turner. Ze is zeker mooi genoeg om de geromantiseerde versie van haar eigen leven na te spelen. Haar vader, Charles Theron, overleed toen ze vijftien jaar oud was. Door een auto-ongeluk heette het tot voor kort. Pas onlangs gaf Theron toe dat haar moeder haar vader heeft doodgeschoten toen hij weer eens dronken en gewelddadig was. En dat Theron niet op schoolkamp was, maar er met haar neus bovenop stond. Het klinkt allemaal wat armoedig en Theron en haar familie worden daarom in de media gemakkelijk als white trash bestempeld. Maar als dat zo is, dan leeft er heel wat trash in Zuid-Afrika. Eén op de drie vrouwen zou er slachtoffer zijn van huiselijk geweld en volgens de officiële - voorzichtige - politiestatistieken worden vijfhonderd op 100.000 vrouwen verkracht. Charlize Theron heeft zich altijd als een felle tegenstander van dit geweld laten zien. Ze werd in Zuid-Afrika een bekend gezicht toen ze meedeed aan de 'Real Men Don't Rape Campaign'. In een televisie-advertentie zei Theron: 'Mensen vragen mij vaak: "Hoe zijn Zuid-Afrikaanse mannen", waarna de verkrachtingscijfers over het scherm rolden.

Zelfvertrouwen
Haar moeder, Gerda Theron is één van de weinige vrouwen die op het juiste moment terugsloeg. Ze is nooit veroordeeld omdat haar ingrijpen als zelfverdediging werd geklasseerd. De charmante Charlize Theron is één blok zelfvertrouwen. Als haar wordt gevraagd waar die kracht vandaan komt, begint ze over haar moeder: 'Ik ben opgevoed door een moeder die mij aanmoedigde om een individu te zijn, om voor mezelf te denken. Mijn moeder en ik zijn dikke vrienden maar we hebben nog steeds grote meningsverschillen.' Haar moeder gaf Theron de ruimte. Na het overlijden van haar man, gaf ze haar dochter een vliegticket zodat ze in Amerika aan de slag kon bij een dansgezelschap. 'Als je in zo'n situatie terechtkomt, is het zwemmen of verzuipen', zegt Theron. 'Ik, als zestienjarige, voelde dat ik echt een grote kans kreeg. En een deel van mijzelf bleef zeggen: "Als je nu niet slaagt zonder te weten wat je wel wilt, dan ga je ongelukkig zijn." Uiteindelijk werd ze 'ontdekt' in Hollywood toen toen ze in een bank ruzie stond te maken over een cheque. Kan het klassieker?

Non-stop
Monster werd grotendeels door Theron's eigen productiebedrijf Denver & Delilah geproduceerd. Als haar wordt gevraagd wat ze nu eigenlijk heeft gedaan als co-producent, barst Theron los: 'Alles! Ik en mijn productiepartners planden locaties waar de opnames zouden plaatsvinden. We regelden alle nodige vergunningen. Je hebt 28 dagen om te filmen dus je kunt het je niet veroorloven om ook maar één uur te verliezen.' Maar haar hoofdverantwoordelijkheid was geld: 'Aan het eind van de dag moest ik van die vervelende telefoontjes doen naar de financiers: "We hebben meer geld nodig," waarop het antwoord altijd nee was. Ze heeft er zo'n anderhalf jaar hard aan gewerkt: 'Toen de film af was, was het ontzettend moeilijk om een distributeur te vinden, iemand die deze film wilde kopen. En daarna de promotie. Het is non-stop. Het is alles wat gedaan moet worden om die film in de zalen te krijgen.' Maar ze had het er graag voor over. 'Het werk dat ik de laatste jaren deed was niet echt wat ik wilde. Als je niet oplet, word je getypecast. Ik zat vast.'
En nu speelt Charlize Theron Monster, een lesbische prostituée die van kwaad tot erger vervalt als ze zeven mannen vermoordt. Theron lijkt zich goed te voelen in de rol van vrouw die korte metten maakt met gewelddadige mannen. Kort na haar Oscar werd bekend dat zij opnieuw een mishandelde vrouw zal spelen in een film die Class Action zal heten. In deze film wint haar karakter het eerste proces over ongewenste intimiteiten ooit gevoerd in de VS. Misschien lijkt ze toch niet zo heel erg op Jean Harlow en consorten.

--------------------------------------------------------

Normale mensen doen moeite om zo goed mogelijk voor de dag te komen, maar mooie Hollywoodsterren hun graag hun perverse best om lelijk te zijn - denk aan Nicole Kidman en dé neus in Mrs Dalloway.

Theron werd Aileen Wuornos door:

-Vijftien kilo aan te komen met een 'cheeseburgerdieet',
-Bruine contactlenzen en valse tanden,
-Neptattoos, neppukkels en nepsproeten.
-Een dun latex masker om het gezicht 'vlakker' te maken
-De afwezigheid van een kapper (of hooguit één die het haar nog wat vetter wilde maken.)

--------------------------------------------------------

De film Monster is gebaseerd op het leven van Aileen Wuornos, een lesbische prostituée uit Florida die werd veroordeeld voor de moord op zeven mannen. Haar proces trok destijds veel aandacht. Ze is ook het onderwerp van twee documentaires waarin we onder meer kennis maken met haar schimmige advocaat. Na haar veroordeling zat Wuornos twaalf jaar in een dodencel. In Monster wordt ze voorgesteld als het slachtoffer van haar eigen verleden, tot ongenoegen van de families van de echte slachtoffers. Mooi aan de film is, dat er een liefdesverhaal wordt verteld waarin de seriemoordenares de kans krijgt haar goede kant te laten zien.

Marlies Klooster

LINKS
Site Charlize Theron
Foto's van Charlize Theron
Bespreking Filmsalon Monster
Bespreking Filmsalon The Italian Job
Bespreking Filmsalon Aeon Flux