The Incident horror Filmbespreking
Homepage filmsalon
****************
CALVAIRE

REGIE:
Fabrice Du Weiz


*********


MET:
Laurent Lucas

Philippe Nahon

Jean-Luc Couchard

*********


België - Frankrijk / 2004 / 90 MIN.
*********


Verdeler:
Lumiére

Nodig tijdens de kerstdagen eens een achterlijke uit..

Amateurzanger Marc Stevens treedt voornamelijk op in bejaardenhuizen, bruiloften en partijen. Stiekem droomt hij van een nationale doorbraak. Zijn liefdesliedjes laten bij zijn toeschouwers echter een diepe indruk na. Iedereen houdt van hem, willen hem knuffelen en koesteren. Maar the show must go on en Marc moet steeds gebroken harten achterlaten als hij vertekt naar een volgend optreden. Ditmaal moet hij naar een kerstshow en moet hiervoor langs donkere mistige bosweggetjes zijn weg vinden. Hopeloos rijdt hij verloren.

De maat is helemaal vol als hij onderweg autopech krijgt. Gelukkig komt er per toeval iemand langs die Marc begeleidt naar een herberg alwaar hij voor de nacht een onderkomen vindt. Paul Bartel, de uitbater wiens vrouw Gloria enige tijd is overleden, vindt het wel leuk om rond de kerst iemand te hebben om mee te praten. Hijzelf was vroeger ook artiest, komiek om precies te zijn, maar sinds hij alleen is dooft zijn talent zienderogen.

Paul stelt voor om het voertuig van Marc te herstellen terwijl deze laatste een wandeling in de buurt maakt. Voor hij vertrekt krijgt nog de waarschuwing om niet naar het dorp te gaan wegens het vreemde gedrag van de inwoners. Deze goede raad volgt hij gelukkig goed op want onderweg ziet Marc een pervers tafereeltje uitgevoerd door de dorpelingen. Eenmaal terug aangekomen in de herberg krijgt Marc te horen dat de herstellingswerken aan zijn auto nog eventjes kunnen duren want er ontbreken bepaalde onderdelen. Dus nog een nachtje blijven is de boodschap.

's Anderendaags als Marc ontwaakt is niets meer hetzelfde als de dag voordien. Paul's stoppen slaan volledig door als hij denkt dat Marc zijn vrouw is die terugggekeerd is na zoveel jaar. Na wat geharrewar wordt Marc bewusteloos geslagen. Als hij bij zijn positieven komt heeft Marc vrouwenkleren aan en is praktisch kaalgeschoren. Dit kan toch niet! Bij een mislukte ontsnappingspoging krijgt Marc het nog erger te verduren. Tijdens het kerstdiner raakt hij ook nog eens verzeild in een bloederige confrontatie tussen Bartel en de dorpelingen, die inderdaad allemaal een vijs mankeren. Hoe kan Marc ontsnappen uit deze nachtmerrie?

Wees psychologisch voorbereid als je deze film gaat kijken. Debuterend Belgisch regisseur Fabrice Du Welz heeft zo zijn eigen wansmakelijk hersenbrouwsel in beeld gebracht. Noem het een kruising tussen The Texas Chainsaw Massacre en The Blair Witch Project om zo maar enkele referenties te noemen. De opbouw naar de climax kan je best verrassend noemen omdat je langs geen kanten de miserie ziet aankomen. Telkens wordt er wel een tipje van de sluier opgelicht maar al bij al had de charmezanger zich wel een minder pervers kerstfeestje voorgesteld.

De sfeer zit er goed in en alle gekende ingredi�nten zijn aanwezig: donkere mistige wegen, regen, de dorpsgek, de waarschuwing, de seks en het bloed. Alles gefilmd in een donker groezelig sfeertje. Toch ontbreken er bepaalde essenti�le zaken aan de afwerking. Bij het verlaten van de zaal blijft de kijker nog met vele vragen zitten. Afvragend hoe deze mensen daar komen en hoe ze zo geworden zijn blijft zeker een open vraag. Is Paul het eerste slachtoffer of zijn er nog andere? Blijkbaar wel te zien aan het uitgemergeld lijk aan het kruis. Ondanks enkele onverklaarbare montagestukken willen we natuurlijk ook niet te hard muggeziften. Fabrice laat zien dat hij als horrorregisseur sterk uit de hoek kan komen. Aan originele idee�n ontbreekt het hem zeker niet. In afwachting van een volgende film willen we hem zeker nog wat krediet geven.

Patrick Van Laer