Homepage filmsalon
****************
BRIDGET MOYNAHAN

Een echt bekende naam is het niet, misschien komt dat wel omdat hij moeilijk uit te spreken valt, maar de op 21 september 1972 geboren Bridget Moynahan is er wel al vijf jaar op rij in geslaagd om in een ferme film met naam te spelen en daarnaast ook in zeven afleveringen te verschijnen van Sex And The City en aldaar te trouwen met Mr. Big, de grote liefde van het personage van Sarah Jessica Parker en er de referentie te krijgen van "the idiot stick figure with no soul". Het model met fotoshoots in magazines als Glamour, New Woman, Shape en Vogue weet het dus waar te maken als actrice.

In 2000 - na in dat jaar de indie's Whipped, Trifling With Fate en In The Weeds gedaan te hebben - zien we haar samen met bijvoorbeeld Piper Perabo, Maria Bello en Tyra Banks op de toog staan shaken in het mannelijke pephormoon Coyote Ugly. Akkoord, niet noodzakelijk een film die je moet gezien hebben maar geef het maar grift toe, je hebt hem gezien omwille van het lekkers dat op de toog werd geserveerd. Een jaar later doet ze een bijrol in het sentimentele Serendipity maar in 2002 heeft ze wel een blockbuster beet die op nummer één stond in de Verenigde Staten. Middelmatig en misschien wat langdradig van niveau maar haar intelligente schoonheid als verloofde van Tom Clancy's Jack Ryan (Ben Affleck) weet wel op te vallen in The Sum Of All Fears. In de lente van 2003 wordt ze daarvoor beloond met een rol naast aller gevestigde waarde Al Pacino en hedendaagse topper waar vrouwen in zwijm voor vallen Colin Farrell in The Recruit. Een jaar later mag ze naast Will Smith alweer de zomer invullen in de onderschatte blockbuster van Alex Proyas I, Robot.

Het 1,75 meter hoge model heeft dus al elk jaar weten te scoren en op de valreep heeft ze dat ook weer gedaan in 2005 met Lord Of War. Haar rol is misschien iets minder uitgelijnd en bij het feit dat ze niet wil weten wat haar man uitspookt kunnen vragen gesteld worden (wil ze verder in luxe kunnen baden?), zeker wanneer ze zich afkeert tegen hem wanneer ze het wel te weten komt. Vandaar dat het een rol is die ongeloofwaardig zou kunnen zijn maar Moynahan kan zo'n blik in haar ogen hebben die onschuldigheid predikt. Je ziet dat ze van haar man houdt ook al beseft ze dat de rijkdom waarin ze leeft er niet zomaar vanzelf komt maar haar liefde voor hem brengt tevens hoop. Onschuld,op randje van naïviteit, liefde, hoop maar ook wanhoop, het zijn emoties die Moynahan goed naar voor brengt.

In 2006 staan er twee films op het getouw. Unknown (met o.a. ook James Caviezel, Peter Stormare en Joe Pantoliano) waarvan de voorlopige kernplot mij doet denken aan Cube en Prey wat een junglethriller blijkt te worden. Moynahan mag van mij echter in meerdere films spelen want haar schoonheid heeft iets magisch.

Filmbesprekingen op filmsalon

Lord Of War
I Robot
The Sum Of All Fears