Homepage filmsalon
****************
BLACK DEATH

***

REGIE:
Christopher Smith


*********


MET:
Sean Bean

Eddie Radmayne

Carice Van Houtten

*********


UK / 2010 / 100 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Pesten in de middeleeuwen

Engeland tijdens de middeleeuwen. De pest heerst over het land. Overal rottende lijken, hartverscheurende taferelen, verdriet en ongeloof. Iedereen vraagt zich af of het een straf is van God of is de duivel onder hen? Ook de monniken van het klooster kunnen enkel maar de situatie aankijken, er is geen remedie om deze epidemie tegen te houden. Onder hen de jonge monnik Osmond die buiten het feit dat hij op zoek is naar zijn geloof ook nog met een ander probleem wordt gekweld: de liefde voor een meisje. Nu dat de pest ook binnenin het klooster zijn slachtoffer maakt wil osmond dat zijn geliefde zo snel mogelijk veiliger oorden opzoekt. Hoe hij bij haar geraakt is zijn probleem, hij zal wel een oplossing vinden.

Op zekere dag maakt de inquisitie zijn intrede onder leiding van Ulrich, een gevreesd iemand. Zij zijn op zoek naar een dorp waar de pest nog niet heerst. De paus wil het fijne hiervan weten en wil, desnoods onder dreiging of dwang van foltering, een ondertekende verklaring hoe dit kan. Er is zelfs rondverteld dat ze de ziekte kunnen afweren door de doden terug tot leven te brengen. Zij willen een gids om hen naar het dorp te brengen. Osmond ziet hierin zijn kans schoon om het klooster te verlaten om zo zijn geliefde op te zoeken. Van zijn abt krijgt hij vlak voor het vertrek nog de waarschuwing dat Ulrich wreder dan de duivel is.

Het pad naar het dorp is niet zonder gevaren. Dikwijls moeten ze tussenbeide komen om meningsverschillen omtrent hekserij op te lossen, in een bos worden ze overvallen door een bende wreedaards. Eenmaal door het moeras komen ze aan het dorp. Op het eerste zicht is heeft de pest nog geen slachtoffers gemaakt en leven de inwoners in vrede naast elkaar. Ze worden zelfs warm ontvangen met een rijkelijke maaltijd. Ulrich blijft op zijn hoede want volgens hen is een maskerade om hen te misleiden. Kost wat kost willen ze het geheim ontsluieren van het dorp. Eenmaal ze de waarheid ontdekken is het te laat en zullen moeten vechten vooorp hun eigen leven. De situatie neemt zo’n wending dat men het onderscheid niet meer kan maken tussen goed en slecht, wie heeft gelijk en wie ongelijk

Christopher Smith, ook regisseur van Triangle, heeft met deze Black Death een ijzersterke horror thriller gemaakt, nog wreder en angstaanjagender dan bijvoorbeeld The Name Of The Rose. In een ruwe sfeerschepping onderlijnt met wrede bloederige scènes, hoe het iedere keer wordt beschreven in de ridderverhalen, wordt een bizar liefdesverhaal verteld met onverwachtte wendingen met de nodige psychologische diepgang. Smith weet de vaart er goed in te houden door non stop actie midden een sterk onderbouwde verhaallijn wat het thrillereffect nog meer onderstreept. Buiten de getoonde gruwel is dit een een verhaal over helden, geliefden, zelfs verboden liefdes en onrechtvaardigheid. Het zijn donkere bladzijdes uit onze geschiedenis die hier omgeslagen worden.

In de belangrijkste hoofdrollen herkennen we Sean Bean uit The Hitcher en Lord Of The Rings Trilogie, Eddie Redmayne, de jongeman uit Savage Grace en ook een Nederlandse cast waaronder Clarice Van Houttem, een Nederlandse actrice die we kennen uit Zwartboek en Valkyrie en Tygo Gernardt. Christopher Smith heeft al bewezen dat hij een goede film kan bijeenfilmen en doet dit keer en keer over!

Patrick Van Laer