Homepage filmsalon
****************
BACK TO THE SQUARE

REGIE:
Petr Lom


*********

*********


Noorwegen / 2012 / 83 MIN.
*********


Verdeler:
TBC

Pleinvrees

Een jaar na de revolutie op het Tahirplein in Egypte zoekt filmmaker Petr Lom vijf mensen op die geleden hebben tijdens de opstanden door de plaatselijke autoriteiten. Uit deze getuigenissen blijkt nog steeds dat tijdens en zelfs na de demonstraties nog steeds de mensenrechten ernstig geschonden worden.

DE VIJF SLACHTOFFERS:

Wally Hosni, 15 jaar
Wally werkt als souvenirverkoper bij de piramiden. Ook verzorgd hij paarden – en kamelenritten voor de toeristen. Op de bewuste kamelendag (Mubarak aanhangers vielen de demonstranten aan al rijdend op kamelen om hen te overmeesteren), werd Wally aangemaand door corrupte politiekers om met zijn kameel mee de revolutie te vieren op het plein. Toen hij kwam aangereden werd hij aanzien als Mubarak aanhanger en kreeg rake klappen met als resultaat een ernstig litteken in zijn gezicht.
Wally hoort bij 45% van alle Egyptenaren die moeten rondkomen met 2 euro per dag en waar politiekers, noch de media aan schenken.

Mohamed Sayyd, 47 jaar
Voor de revolutie werd hij opgepakt en opgesloten. Hij zou voorwaardelijk vrijkomen indien hij flessen met een zuurmiddel zou gooien op demonstranten. Hij weigerde dit en werd gefolterd met deze zuurvloeistof. Hierbij toont hij de littekens op zijn lichaam. Maanden later wordt hij weer geïnterviewd door Lom en zegt hij dat om de verkiezingen de manipuleren er criminele figuren worden ingezet om mensen te intimideren die niet op Mubarak aanhangers zouden stemmen.

Lamiz Ragab, 21 jaar
Zij werd gedwongen om valse getuigenissen af te leggen tegenover haar man. Hiervoor gebruikte de politie seksuele intimidatie, slagen en verwondingen. Deze getuigenissen illustreren de brutaliteit die heerste tijdens en nog steeds na het Mubarak regime

Salwa Hosseiny, 20 jaar
Tijdens de protesten werd zij met een twintigtal andere vrouwen gearresteerd, gefolterd en werden openlijk onderworpen aan onderzoek op hun maagdelijkheid. Om dit trauma te verwerken is ze vastbesloten om haar verhaal aan iedereen dit horen wil, haar verhaal te verkondigen…
De publieke maagdelijkheidsonderzoeken werden door het regime in het leven geroepen om aan te tonen dat de vrouwelijke demonstranten prostituees waren.

Mark Nabil, 19 jaar
Is de broer van Maikel, een blogger die werd gearresteerd en voor 3 jaar opgesloten op beschuldiging voor het beledigen van het militair bewind en verspreiden van valse informatie. Maikel had filmpjes gepost van de gewelddadigheden die de militairen gebruikten op het Tahirplein. Mark protesteert met andere jongeren voor de gevangenis waar zijn broer zit, regelmatig worden ze tegengehouden door de geheime politie waarbij Mark hen filmt en deze clips post op youtube.

Dat het niet evident was om deze documentaire te maken zie je ook tijdens de interviews. Tijdens de uiteenzetting van Salwa komen er mannen binnen die vragen waarom die buitenlanders aanwezig zijn en waarom ze zich niet eerst hebben voorgesteld aan de oudsten van het dorp. Ook de assistent van Petr Lom werd in elkaar geslagen tijdens de uitoefening van zijn werk.

Patrick Van Laer