*
****************
AALTRA

REGIE:
Benoît Delépine
Gustave Kervern

*********

*********


MET:
Benoît Delépine (Benoît)

Gustave Kervern (Gustave)

Benoît Poelvoorde (Motorcrossfan)

*********


België / 2004 / 90 min.
*********


Verdeler:
Lumiére

Het rollend materiaal

Dat Walloniërs zeer sterk zijn in het verbeelden van sociale drama's hebben de gebroeders Dardenne al meermaals bewezen met La Promesse, Rosetta en Le Fils, allemaal films die naar de keel grijpen naarmate de climax nadert. Iets luchtiger maar niet zonder tragiek was Les Convoyeurs Attendent van Benoit Marriage waarin een vader zijn zoon dwingt tot een wereldrecord deuren openen. Uit diezelfde Belgische regio komt nu een eigenzinnige roadmovie die zijn gelijke niet kent: Aaltra, een film vol galgenhumor, sarcasme en spitsvondigheid met het hart op de juiste plaats.

We bevinden ons op het platteland, een klein gehucht, waar twee buren al enige tijd een vete hebben. Ze kunnen elkaar niet luchten en doen soms bewust of onbewust dingen die de ander emotioneel diep raakt. Benoit is bediende, naar eigen mening gelukkig getrouwd maar het koppel is nog steeds kinderloos. Op werkterrein vlot het helaas niet want hij haalt amper zijn deadlines. Gelukkig kan hij in zijn vrije tijd zijn hartje opluchten met motorcrossen. Zijn buur Gustave is een boer die een depressie nabij is. Zijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd en sindsdien ziet hij het allemaal niet meer zitten. De ruzie met Benoit knaagt aan hem maar hij bijt regelmatig van zich af.

Op zekere dag escaleert het conflict tot een ongekende climax. Benoit komt thuis en betrapt zijn vrouw op overspel. Hij begint zich te bezatten en krijgt dan nog eens het bericht dat hij ontslagen is. Nu slaan zijn stoppen helemaal door want Gustave is volgens hem de oorzaak van zijn al zijn miserie. Ziedend rijdt hij op zijn motorfiets richting akker, hopend om zijn rivaal daar te treffen. Die is juist bezig met de herstelling van een landbouwmachine. Tijdens de vechtpartij die ontstaat raken beide gekneld tussen de machine waardoor ze in het ziekenhuis worden opgenomen. De eindtests zijn eensluidend: beiden zullen verlamd blijven aan beide benen zodat ze voor de rest van hun leven in een rolstoel moeten.

Deze ommekeer in hun leven is uiteraard een hele aanpassing. Er wordt gedacht aan zelfmoord maar dat stappen beide heren na een paar mislukte pogingen van af. Hun leven moet verder. Hun sociaal statuut is natuurlijk gedaald en ze proberen er op hun eigen manier het beste van te maken wat soms voor nogal wat controversies zorgt. Om toch maar een doel in hun leven te hebben besluiten ze samen naar Finland te 'rijden' om een deftige schadevergoeding te vragen aan Aaltra, het bedrijf dat de landbouwmachine produceerde waardoor ze gehandicapt door het leven moeten. Plotseling worden de vijanden bloedbroeders en beseffen dat, als ze hun doel willen bereiken, elkaar moeten steunen. Samen gaan ze op pad en raken verzeild in de meest uitzinnige situaties..

Aaltra is zonder overdrijven een der origineelste Belgische films van de laatste jaren te noemen. Het regisseursduo en hoofdrolspelers Benoït Delépine en Gustave Kevern leveren hiermee hun regiedebuut af en meteen een klassieker. Memorabele scènes passeren de revue zodat je als kijker niet anders kan dan schaterlachen. Zelfs de grootste zuurpruim zal niet kunnen weerstaan aan deze zwartgallige humor. Het lachgehalte wordt nog eens extra ondersteund verschillende cameo's die men heeft bedacht voor Benoït Poelvoorde, die als doorwinterende motorcrossliefhebber beide heren een fikse veeg uit de pan geeft; Aki Kaurismaki als chef van de fabriek Aaltra; Jason Flemyng; Jan Bucquoy en Noël Godin.

Laten we gewoon eerlijk zijn. Aaltra is een zalige film zwart-wit film over de alledaagse dingen van het leven. Of het nu gehandicapte mensen zijn of niet, de problematiek, emoties en gevoelens blijven hetzelfde. Men kan er beter eens mee lachen dan heel de dag met een zuur gezicht rond te lopen. Doe zo voort Delépine en Kervern, je bent op de goede weg. Zelfs in een rolstoel.

Patrick Van Laer